Srbija jedan od vodećih startap ekosistema u Evropi

Bez autora
Aug 29 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je srpski inženjerski kadar svrstan među pet najkvalitetnijih u svetu prema istraživanju američkog "Startap Džinoma".Popović je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja „Global Startup Ecosystem Report“ za 2019. godinu, istakao da je ovo istraživanje važan signal za investitore da ulažu u Srbiju i naše startap kompanije. Prema njegovim rečima, istraživanje najrelevantnije svetske organizacije za istraživanje startap ekosistema sprovedeno je na osnovu podataka dobijenih od milion kompanija iz 154 gradova u svetu.

Srbija jedan od vodećih startap ekosistema u EvropiMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je srpski inženjerski kadar svrstan među pet najkvalitetnijih u svetu prema istraživanju američkog "Startap Džinoma".

Popović je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja „Global Startup Ecosystem Report“ za 2019. godinu, istakao da je ovo istraživanje važan signal za investitore da ulažu u Srbiju i naše startap kompanije.

Prema njegovim rečima, istraživanje najrelevantnije svetske organizacije za istraživanje startap ekosistema sprovedeno je na osnovu podataka dobijenih od milion kompanija iz 154 gradova u svetu.

Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog globalnog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama, i to dobila je deset za rast investicija i devet za rast ukupnog broja startap kompanija, naveo je ministar.

On je ukazao na to da su blokčejn i industrija video-igara prepoznate kao najrazvijenije oblasti, istakavši da je u segmentu „gejminga“ Srbija označena kao jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi, pored Londona, Helsinkija, Barselone i Tel Aviva.

Takođe, kako je dodao, veoma su pozitivno ocenjene poreske olakšice koje Srbija daje za tehnološke kompanije jer je to važan signal za investitore da dođu u našu zemlju i da razvijaju nove tehnologije, oslanjajući se na znanje srpskih inženjera.

Ovo istraživanje, kako je podvukao, potvrdilo je da su mere koje je Vlada u prethodne dve godine preduzimala u oblasti inovacija bile pravilno formulisane.

Dobili smo preporuku da nam je potreban veći broj startap kompanija, a, da bismo to ostvarili, potrebna nam je infrastruktura koja može da stvori nove kompanije i preduzetnike, objasnio je Popović.

On je napomenuo da država već ulaže više od 60 miliona evra u razvoj inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima – Beogradu, Novom Sadu i  Nišu.

Pored toga, otvaramo regionalne inovacione startap centre u manjim gradovima i opštinama širom Srbije, pri čemu ćemo otvoriti osam takvih centara u ovoj godini, i još šest u 2020, najavio je ministar.

Popović je naglasio da je potrebno finansiranje startapa u većem obimu i da je zato njegov kabinet pokrenuo inicijativu za osnivanje nacionalnog fonda za sufinansiranje razvoja inovacija zajedno sa privatnim kapitalom.

On je iskazao zahvalnost Inicijativi Digitalna Srbija i Unicefu, uz čiju je podršku ovo istraživanje i sprovedeno.

Osnivač i direktor "Startap Džinoma" Žan Fransoa Gotje ponovio je da je Srbija preuzela liderstvo na Balkanu kada je u pitanju razvoj startapova.

Prema njegovim rečima, to je motor stvaranja novih radnih mesta, ali i velika prilika za Srbiju jer su startapovi pokretači transformacije tradicionalnih industrija.

On je ukazao na to da je veoma važno što Vlada Srbije ulaže značajna sredstva u inovacionu infrastrukturu i inkubatore, koji su centar okupljanja inovacione zajednice.

U skladu sa tim, Gotje je rekao da Vlada Srbije postiže odlične rezultate u ovoj oblasti jer su to mesta koja će mlade ljude motivisati da stvaraju kompanije.

On je objasnio da je veća količina kapitala i instrumenata finansiranja u ekosistemu ključna za rast broja startap kompanija, i dodao da su zato važne inicijative koje je ministar Popović pokrenuo za osnivanje fonda koji će finansirati startap kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik