Bihaćka pivovara kreće sa uzgojem lješnjaka

Bez autora
Sep 17 2019

Nakon što je učestvujući na okruglom stolu o temi Lješnjak - plod budućnosti, koji je održan u sklopu 17. međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2019, Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, kazao kako planiraju krenuti sa proizvodnjom lješnjaka, Ibrahimpašić nam je to i sam potvrdio. Iako izjavljuje da je o tome još rano pričati, kaže kako planiraju na jednom hektaru zemljišta najesen zasaditi ovu kulturu. Dosta smo razmišljali o tome šta bismo mogli uraditi sa tim zemljištem i ideju smo dobili od Alena Islamovića, koji uzgaja lješnjake, a i jedan moj prijatelj je agronom i ima poljoprivredne apoteke i sadnice. On već sarađuje sa Alenom, pa smo i mi odlučili da probamo s tim. Nije to sad neka velika investicija, niti je to težak posao, lješnjak nije zahtjevan kao stabljika, tako da smo odlučili da za početak krenemo sa zasadima na jednom hektaru, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti, kazao nam je Ibrahimpašić.

Bihaćka pivovara kreće sa uzgojem lješnjakaNakon što je učestvujući na okruglom stolu o temi Lješnjak - plod budućnosti, koji je održan u sklopu 17. međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2019, Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, kazao kako planiraju krenuti sa proizvodnjom lješnjaka, Ibrahimpašić nam je to i sam potvrdio.

Ideja

Iako izjavljuje da je o tome još rano pričati, kaže kako planiraju na jednom hektaru zemljišta najesen zasaditi ovu kulturu.

- Dosta smo razmišljali o tome šta bismo mogli uraditi sa tim zemljištem i ideju smo dobili od Alena Islamovića, koji uzgaja lješnjake, a i jedan moj prijatelj je agronom i ima poljoprivredne apoteke i sadnice. On već sarađuje sa Alenom, pa smo i mi odlučili da probamo s tim. Nije to sad neka velika investicija, niti je to težak posao, lješnjak nije zahtjevan kao stabljika, tako da smo odlučili da za početak krenemo sa zasadima na jednom hektaru, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti, kazao nam je Ibrahimpašić.

Iako još nisu ni zasadili lješnjak, znaju da već moraju razmišljati o tome šta će s njim, kako sve to napraviti, a da sve to ima i neku dodatnu vrijednost.

Cijena

- Znamo da su potrebne velike količine da bi se napravio baš dobar posao, ali mi nećemo žuriti. Ono što znamo jeste da je otkupna cijena lješnjaka, kada je on svježe ubran, veoma mala, ali kada on odstoji, onda mu cijena bude veoma dobra. Stoga ćemo i mi nakon otkoštavanja, lješnjak čuvati i tek nakon određenog vremena ga prodavati, kazao nam je Ibrahimpašić, te dodao kako je već obavio neke razgovore sa domaćim proizvođačima kojima su neophodni lješnjaci, ali i da na tome moraju raditi svi proizvođači zajedno kako bi proizvod imao svoju pravu cijenu i vrijednost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik