Loša godina za pčelare na području Srebrenice, cijena meda blago porasla

Bez autora
Sep 29 2019

Ova godina bila je loša za pčelare na području Srebrenice, zbog čega je i cijena meda blago porasla – kaže predsjednik “Udruženja pčelara Osatica Srebrenica“ Salko Nukić. Pčelari sa područja Srebrenice analizu meda vrše u Tuzli i Banjoj Luci, a ona je pokazala, navodi Nukić, izvrsnu kvalitetu proizvoda od meda s tog područja. Imamo vrhunski kvalitet meda što se tiče Srebrenice, jer je čista priroda i nema zagađivača u okolini. Čista okolina, nadmorska visina…, sve su to prednosti našeg kraja za razvoj pčelarstva. Iz tih razloga imamo kvalitetan med, ističe Nukić. Naglašava da se od pčelarstva može živjeti, ukolio se ozbiljno i profesionalno pristupi ovom poslu. Imam oko 50 košnica i ima mnogo posla u određenom periodu. Tokom ljeta je najteže jer se sve mora na vrijeme uraditi.

Loša godina za pčelare na području Srebrenice, cijena meda blago poraslaOva godina bila je loša za pčelare na području Srebrenice, zbog čega je i cijena meda blago porasla – kaže predsjednik “Udruženja pčelara Osatica Srebrenica“ Salko Nukić.

Pčelari sa područja Srebrenice analizu meda vrše u Tuzli i Banjoj Luci, a ona je pokazala, navodi Nukić, izvrsnu kvalitetu proizvoda od meda s tog područja.

– Imamo vrhunski kvalitet meda što se tiče Srebrenice, jer je čista priroda i nema zagađivača u okolini. Čista okolina, nadmorska visina…, sve su to prednosti našeg kraja za razvoj pčelarstva. Iz tih razloga imamo kvalitetan med – ističe Nukić.

Naglašava da se od pčelarstva može živjeti, ukolio se ozbiljno i profesionalno pristupi ovom poslu.

-Imam oko 50 košnica i ima mnogo posla u određenom periodu. Tokom ljeta je najteže jer se sve mora na vrijeme uraditi. Pčelar tokom godine mora pratiti kad se šta radi, a nakon završetka sezone, nema mnogo posla – pojašnjava.

Na području Općine Srebrenica pčelarstvo se značajno razvija, povećava se broj pčelara, a broj pčelinjih društava dostigao je više od 5.000 košnica.

Na tom području djeluju dva udruženja pčelara s ukupno više od 200 članova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik