Testiran najduži let na svetu – putnici skoro 20 sati u vazduhu!

Bez autora
Oct 20 2019

Avion australijskog avio-prevoznika „Kvantasa“ obavio je najduži komercijalni let, bez sletanja, od 19 sati i 16 minuta, od Njujorka do Sidneja, preletevši razdaljinu od nešto više od 16.000 kilometara.To je izvedeno „Boingovim“ avionom, a za naredni mesec se planira let od Londona do Sidneja. Kompanija je želela da proveri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro ceo dan podnošljivi, a porobni let nazvan je "Project Sunrise". Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara tokom leta, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.

Testiran najduži let na svetu – putnici skoro 20 sati u vazduhu!Avion australijskog avio-prevoznika „Kvantasa“ obavio je najduži komercijalni let, bez sletanja, od 19 sati i 16 minuta, od Njujorka do Sidneja, preletevši razdaljinu od nešto više od 16.000 kilometara.

To je izvedeno „Boingovim“ avionom, a za naredni mesec se planira let od Londona do Sidneja.

Kompanija je želela da proveri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro ceo dan podnošljivi, a porobni let nazvan je "Project Sunrise".

Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara tokom leta, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.

„Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vreme leta“, rekao je Fil Keps, član osoblja „Kvantasa“.

Australijska avio-kompanija namerava da pomeri granice dugih letova, a najavljuju da će ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine. Na ovom letu je ipak letelo samo 50 osoba, a u taj broj je ušla i posada, ali i istraživači koji su beležili sve što se dešava za vreme leta.

„Kvantas“ je u saradnji sa istraživačima hteo da proveri kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do takozvanog džet lega. Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo telo ponaša i reaguje na promene tokom leta.

Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mesec dana, kada će leteti od Londona do Sidneja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik