Kineski turisti u Srbiji potrošili 2 miliona evra

Bez autora
Dec 04 2019

Kineski turisti potrošili su ove godine u Srbiji najmanje dva miliona evra, bar tako beleži promet karticama iz kineskog sistema Junionpej, koji se koristi i u našoj zemlji. Reč je o najvećem kineskom kartičnom sistemu sa kojim je Narodna banka Srbije uspostavila saradnju. Prema podacima tog sistema, koji zasad radi samo preko Poštanske štedionice, na bankomatima i terminalima za naplatu kineski građani podigli su 217,4 miliona dinara gotovine, što je oko 1,9 miliona evra. Uz to, utrošili su još 12,1 miliona dinara na prodajnim mestima koja prihvataju ove kartice. U zbiru deluje možda i mnogo, ali ako se uzme u obzir da je Srbiju samo za prvih devet meseci ove godine posetilo 100.000 Kineza, ispada da su kod nas potrošili prosečno tek dvadesetak evra. To je bar za 50 odsto manje od onoga što prosečan Srbin potroši u Grčkoj - za jedan dan.

Kineski turisti u Srbiji potrošili 2 miliona evraKineski turisti potrošili su ove godine u Srbiji najmanje dva miliona evra, bar tako beleži promet karticama iz kineskog sistema Junionpej (UnionPay), koji se koristi i u našoj zemlji.

Beogradske "Večernje novosti" podsećaju da je reč je o najvećem kineskom kartičnom sistemu sa kojim je Narodna banka Srbije uspostavila saradnju.

Prema podacima tog sistema, koji zasad radi samo preko Poštanske štedionice, na bankomatima i terminalima za naplatu kineski građani podigli su 217,4 miliona dinara gotovine, što je oko 1,9 miliona evra.

Uz to, utrošili su još 12,1 miliona dinara na prodajnim mestima koja prihvataju ove kartice.

U zbiru deluje možda i mnogo, ali ako se uzme u obzir da je Srbiju samo za prvih devet meseci ove godine posetilo 100.000 Kineza, ispada da su kod nas potrošili prosečno tek dvadesetak evra. To je bat  za 50 odsto manje od onoga što prosečan Srbin potroši u Grčkoj - za jedan dan.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, gosti iz Kine su po ostvarnom broju noćenja u Srbiji odmah posle turista iz BiH, koji u Srbiji zapravo i nisu "pravi" turisti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik