Tri miliona KM za most u Srpskim toplicama

Bez autora
Dec 23 2019

Grad će danas raspisati novi tender za izgradnju novog mosta u Srpskim toplicama, nakon što je prva nabavka bila neuspješna zbog previsokih ponuda u odnosu na planirani budžet. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da je nemogućnost izbora izvođača radova dovela do pomjeranja planiranih rokova za realizaciju ovog značajnog projekta. Pristigla ponuda je bila znatno veća od planiranih sredstava koja su bila predviđena kroz projektna rješenja. Stoga će drugi tender imati povećan budžet sa prvobitnih 2,6 na tri miliona KM, kako bi se došlo do izvođača radova budućeg mosta preko Vrbasa u Srpskim toplicama, rekao je Sandić.

Tri miliona KM za most u Srpskim toplicamaGrad će danas raspisati novi tender za izgradnju novog mosta u Srpskim toplicama, nakon što je prva nabavka bila neuspješna zbog previsokih ponuda u odnosu na planirani budžet.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da je nemogućnost izbora izvođača radova dovela do pomjeranja planiranih rokova za realizaciju ovog značajnog projekta.

- Pristigla ponuda je bila znatno veća od planiranih sredstava koja su bila predviđena kroz projektna rješenja. Stoga će drugi tender imati povećan budžet sa prvobitnih 2,6 na tri miliona KM, kako bi se došlo do izvođača radova budućeg mosta preko Vrbasa u  Srpskim toplicama - rekao je Sandić.

Naglasio je da će pokušati iz drugog puta pronaći firmu koja će biti zadužena za gradnju.

- Cilj je da uvedemo izvođača u taj posao kako bi u idućoj građevinskoj sezoni priveli radove kraju. Pored gradnje novog prelaza preko rijeke Vrbas na toj lokaciji, predviđena je izgradnja novih ulaznih traka u produžetku magistralnog puta i značajni radovi na obaloutvrdi - rekao je Sandić.

On je istakao da će novi most ubrzati saobraćaj u ovom dijelu grada, te omogućiti prolaz teretnim vozilima što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da je sadašnji prelaz jednosmjeran sa ograničenom težinom.

- Prema idejnom rješenju, novi most će se graditi 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog u Srpskim toplicama. Imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra - rekao je Sandić.

Dodao je da će ovaj most,  prije svega, biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu istočnog tranzita.

- Projektom je predviđeno da bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište - rekao je Sandić i dodao da će po izgradnji novog mosta, postojeći, jednosmjerni u  Srpskim toplicama biti pretvoren u pješački prelaz.

Mještani

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Srpske toplice Radivoje Račić kazao je da će novi most mnogo značiti za ovo naselje.

- Život naših mještana biće mnogo olakšan. Ovo je veoma koristan projekat za kompletno naselje, ali i za mještane okolnih naselja - rekao je Račić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik