Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1000 novih korisnika

Bez autora
Dec 23 2019

KJKP Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika po svim kategorijama, uključujući domaćinstva, malu i veliku privredu, saopćeno je iz tog preduzeća. Zahvaljujući ulaganjima proteklih godina, kako navode iz Sarajevogasa, danas je u gotovo 90 posto naselja u Kantonu Sarajevo izgrađena distributivna gasna mreža. Također, izdavanjem TSM certifikata od Udruženja za gas i vodu SR Njemačke potvrđena je dosljedna primjena menadžmenta tehničke sigurnosti. KJKP Sarajevogas je prva kompanija izvan Njemačke koja je dobila taj certifikat.

Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1000 novih korisnikaKJKP Sarajevogas 2019. godinu završava sa više od 1.000 novih korisnika po svim kategorijama, uključujući domaćinstva, malu i veliku privredu, saopćeno je iz tog preduzeća.

Zahvaljujući ulaganjima proteklih godina, kako navode iz Sarajevogasa, danas je u gotovo 90 posto naselja u Kantonu Sarajevo izgrađena distributivna gasna mreža. Također,  izdavanjem TSM certifikata od Udruženja za gas i vodu SR Njemačke (DGVW) potvrđena je dosljedna primjena menadžmenta tehničke sigurnosti. KJKP Sarajevogas je prva kompanija izvan Njemačke koja je dobila taj certifikat.

– Vodeći se strateškim opredjeljenjem da se Kanton Sarajevo uvrsti među ekološki proaktivne sredine, a kako bi se građani stimulisali da koriste prirodni gas što bi u konačnici i rezultiralo smanjenjem zagađenja u zimskim mjesecima, posljednjih godina Vlada KS u saradnji sa KJKP Sarajevogas realizirala je projekte subvencioniranja troškova priključenja individualnih stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu kao i rekonstrukcije unutrašnje gasne instalacije. Subvencioniranje podrazumjeva iznos od 1.000 KM (bez PDV-a) po priključku. Troškovi uključuju materijal i radove potrebne za izgradnju priključka, te nabavku i ugradnju regulaciono-mjernog seta – navodi se u saopćenju.

Iz Sarajevogasa dodaju da je u protekle dvije godine, zahvaljujući tom projektu subvencionirano 777 gasnih priključaka, te da će, s obzirom na veliku zainteresovanost građana i pozitivne efekte, projekat biti nastavljen i u narednoj 2020. godini.

Loš kvalitet zraka, posebno u zimskim mjesecima, jedan je od najvećih problema za građane Kantona Sarajevo. Direktni zagađivači u značajnoj mjeri su individualna ložišta. S druge strane, stručnjaci za kvalitet zraka u svojim javnim istupima naglašavaju kako je prelazak na ekološki prihvatljiva goriva poput prirodnog gasa jedno od rješenja za smanjenje štetnih čestica u zraku, saopćeno je iz Sarajevogasa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik