Sarajevo: Mladima je ostalo još 70 stanova

Bez autora
Sep 01 2016

Kako bi pomoglo mladim ljudima da riješe stambeno pitanje, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a već devet godina omogućava ovoj populaciji da kupi stan po povoljnijim uslovima. Mladi imaju priliku da biraju između Rosulja u Vogošći, Dobrinje V i Ilijaša, a na ove tri lokacije ostalo je slobodno još 70-ak stanova. Na Rosuljama su ostala 24 stana, od kojih su 23 trenutno zauzeta. U njima su smještene porodice iz Svraka koje su ostale bez svojih domova usljed pokretanja klizišta. Sve drugo je prodato. Sa Fondom za izgradnju stanova, koji na ovom lokalitetu i dalje gradi stambene jedinice, vidjećemo šta možemo napraviti u smislu predinvestiranja kako bismo obezbijedili nove stanove za mlade. Kada je Dobrinja u pitanju, tu je ostalo oko 40 neprodatih stanova, kazao je Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Sarajevo: Mladima je ostalo još 70 stanovaKako bi pomoglo mladim ljudima da riješe stambeno pitanje, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a već devet godina omogućava ovoj populaciji da kupi stan po povoljnijim uslovima. Mladi imaju priliku da biraju između Rosulja u Vogošći, Dobrinje V i Ilijaša, a na ove tri lokacije ostalo je slobodno još 70-ak stanova.

Javni poziv

- Na Rosuljama su ostala 24 stana, od kojih su 23 trenutno zauzeta. U njima su smještene porodice iz Svraka koje su ostale bez svojih domova usljed pokretanja klizišta. Sve drugo je prodato. Sa Fondom za izgradnju stanova, koji na ovom lokalitetu i dalje gradi stambene jedinice, vidjećemo šta možemo napraviti u smislu predinvestiranja kako bismo obezbijedili nove stanove za mlade. Kada je Dobrinja u pitanju, tu je ostalo oko 40 neprodatih stanova, kazao je Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

On navodi da je najmanji interes za kupovinu stanova u Ilijašu. Ne zna koji je razlog tome, ali pretpostavlja da tome doprinosi loša ekonomska situacija mladih.

- U Ilijašu imamo deset slobodnih stanova, ali nemamo aplikanata. Možda je i udaljenost razlog lošije prodaje, ali ne mogu da vjerujem da tamo nema potrebe za ovim stanovima, ističe Lukić.

Ministar dodaje da je za sve zainteresovane trajno otvoren javni poziv putem kojeg se prikupljaju aplikacije. Cijene stanova nisu se mijenjale i za lokalitet Dobrinja V iznose 1.610 KM po kvadratnom metru, za Rosulje u Vogošći 1.580 KM i 1.450 KM u Ilijašu.

Zakup

Ministarstvo je nudilo i model rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana. Međutim, zbog slabog interesa investitora i aplikanata, ovaj projekat se više ne realizira.

- Kroz ovaj projekat su četiri aplikanta sklopila ugovor. Jednostavno nema zainteresovanih investitora koji bi ponudili stanove. Svi usmeno iskazuju interes, a kada se provede javni poziv, ne prijavi se niko, zaključio je ministar Lukić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik