Petar Đokić: RS dokazala da je dobro mjesto za investiranje

Bez autora
Sep 26 2016

Radnici u Srpskoj punom parom grade 15 malih hidroelektrana, a u toku su pripreme i za izgradnju vjetro, solarnih i elektrana na biomasu, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić. On je istakao da se Srpska puštanjem u rad dionice autoputa Doboj - Prnjavor i Termoelektrane "Stanari" pokazala kao dobro mjesto za investicije i da je to odlična uvertira i za velike energetske projekte sadržane u Strategiji razvoja energetike RS do 2030. godine. U energetske projekte do sada je investirano oko 3,5 milijardi, a planirano je da do 2030. godine bude uloženo još 11,5 milijardi maraka. Đokić kaže da je Srpska završenim projektima pokazala da može garantovati da svaki investitor ovdje može uspješno poslovati, ostvarivati profit i upravljati novcem koji zaradi.

Petar Đokić: RS dokazala da je dobro mjesto za investiranjeRadnici u Srpskoj punom parom grade 15 malih hidroelektrana, a u toku su pripreme i za izgradnju vjetro, solarnih i elektrana na biomasu, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

On je istakao da se Srpska puštanjem u rad dionice autoputa Doboj - Prnjavor i Termoelektrane "Stanari" pokazala kao dobro mjesto za investicije i da je to odlična uvertira i za velike energetske projekte sadržane u Strategiji razvoja energetike RS do 2030. godine. U energetske projekte do sada je investirano oko 3,5 milijardi, a planirano je da do 2030. godine bude uloženo još 11,5 milijardi maraka.

Đokić kaže da je Srpska završenim projektima pokazala da može garantovati da svaki investitor ovdje može uspješno poslovati, ostvarivati profit i upravljati novcem koji zaradi.

- Najvažniji nam je osjećaj sigurnosti koji RS putem svog institucionalnog sistema i zakona koji smo donijeli daje svakom domaćem i stranom investitoru. Projekti koje uspješno realizujemo najbolji su demanti spekulacija da je RS nestabilan prostor sa kojeg odlaze investitori - kaže Đokić.

Jedan od projekata koji će izmijeniti privrednu sliku istočnog dijela Srpske je izgradnja hidroelektrane "Buk bijela". Njena izgradnja je povjerena jednom od najjačih domaćih investitora "Elektroprivredi RS", odnosno njenom zavisnom preduzeću Hidroelektrani "Višegrad".

- Dio pripremnih aktivnosti koje su vođene ranije stvorio je dobru podlogu za realizaciju ovog projekta. Trenutno je u toku faza pripreme dokumentacije, a do kraja ove i početkom naredne godine bićemo posvećeni definisanju modela finansiranja ovog projekta - kaže Đokić i dodaje da "Elektroprivreda RS" može iznijeti projekte izgradnje hidroelektrana "Buk bijela" i "Dabar", koja se takođe nalazi u fazi realizacije.

Đokić naglašava da je veoma važno da Srpska ima dosta domaćih investicija i da nije oslonjena samo na strane partnere, iako su i oni dobrodošli.

- "EFT grupa", koja je sagradila Termoelektranu "Stanari",  pokazala se kao veoma kvalitetan partner, a kroz tu investiciju smo dobili još jedno važno partnerstvo sa uglednom kineskom kompanijom "Dongfang elektrik korporejšn", koja je izgradila termoelektranu. Time smo ušli u državni projekat Kine "16+1", što je velika prednost i odskočna daska za RS - kaže Đokić.

Ekonomska politika

Petar Đokić kaže da će Vlada RS naredna dva mjeseca intenzivno raditi na definisanju mjera ekonomske politike za 2017. godinu kroz saradnju sa privrednim asocijacijama, organizacijama, udruženjima i neposrednim kontaktom sa kompanijama.

- Privreda očekuje rasterećenje, ali mi nikoga ne možemo osloboditi obaveze. Možemo govoriti o mjerama ekonomske politike koje će pogodovati realnom sektoru, ali i poslodavci moraju shvatiti da su dio sistema i da moraju odgovorno poslovati i poštovati zakone. To je njihov doprinos sigurnosti, a država je odgovorna za sprovođenje svojih politika - kaže Đokić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik