Norveška: Svaki drugi prodani automobil - ekološki

Bez autora
Oct 16 2016

U Norveškoj je u septembru čak 46,9% novoregistrovanih automobila imalo ili hibridni ili čisto električni pogon. Već smo navikli da nam iz Norveške stižu vijesti o dobroj prodaji i velikoj zastupljenosti električnih i hibridnih modela na putevima te zemlje.Prema izvještaju o novoregistrovanim automobilima u septembru, 19 odsto norveških kupaca u prošlom mjesecu odlučilo se za električne automobile, što predstavlja rast u odnosu na septembar 2015, kada je taj broj iznosio 17,1%. Istovremeno, povećan je i broj onih koji su kupili hibridni ili automobil sa Plug-in hibridnim pogonom.

Norveška: Svaki drugi prodani automobil - ekološkiU Norveškoj je u septembru čak 46,9% novoregistrovanih automobila imalo ili hibridni ili čisto električni pogon, piše sajt HybridCars.

Već smo navikli da nam iz Norveške stižu vijesti o dobroj prodaji i velikoj zastupljenosti električnih i hibridnih modela na putevima te zemlje. Prema izvještaju o novoregistrovanim automobilima u septembru, 19 odsto norveških kupaca u prošlom mjesecu odlučilo se za električne automobile, što predstavlja rast u odnosu na septembar 2015, kada je taj broj iznosio 17,1%. Istovremeno, povećan je i broj onih koji su kupili hibridni ili automobil sa Plug-in hibridnim pogonom.

Sa ukupno 121.000 prodatih Plug-in hibridnih vozila od 2004, Norveška je postala najveće evropsko i četvrto svjetsko tržište po broju ovih automobila na putevima.

Sa druge strane, zabilježen je pad kupovine dizelaša, i to sa 39,2% u septembru 2015, na 26,4% u istom mesecu 2016. godine, kao i modela sa benzinskim motorima (sa 31% na 25,8%). Među električnim automobilima najpopularniji u septembru bio je Tesla Model X sa 601 isporučenim vozilom. Norveška je zahvaljujući državnim subvencijama i drugim pogodnostima koje uživaju vlasnici vozila na struju već godinama jedno od najvećih evropskih tržišta električnih automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik