Šećerana na prodaju za 23,7 miliona KM

Bez autora
Nov 07 2016

Stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević zakazao je za 14. decembar licitaciju za pokretnu i nepokretnu imovinu te fabrike čija je početna cijena 23,74 miliona maraka. Na licitaciji, koja će biti održana u krugu "Šećerane", biće ponuđeni poslovni i pomoćni objekti, zemljište, oprema, rezervni dijelovi, alat, zalihe sirovina, potrošni materijal, sjemena, gorivo i mazivo, te gotovi proizvodi. U javnom pozivu za prodaju navedeno je da kupci mogu kupiti imovinu samo u cjelini. Đurđević očekuje da će licitacija biti uspješna i da će "Šećerana" dobiti novog vlasnika. Raspisali smo oglas za prodaju imovine u skladu sa odlukom Skupštine povjerilaca. Vjerujemo da će na prvoj licitaciji biti mnogo zainteresovanih kupaca, kazao je Đurđević.

Šećerana na prodaju za 23,7 miliona KMStečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević zakazao je za 14. decembar licitaciju za pokretnu i nepokretnu imovinu te fabrike čija je početna cijena 23,74 miliona maraka.

Na licitaciji, koja će biti održana u krugu "Šećerane", biće ponuđeni poslovni i pomoćni objekti, zemljište, oprema, rezervni dijelovi, alat, zalihe sirovina, potrošni materijal, sjemena, gorivo i mazivo, te gotovi proizvodi. U javnom pozivu za prodaju navedeno je da kupci mogu kupiti imovinu samo u cjelini.

Đurđević očekuje da će licitacija biti uspješna i da će "Šećerana" dobiti novog vlasnika.

- Raspisali smo oglas za prodaju imovine u skladu sa odlukom Skupštine povjerilaca. Vjerujemo da će na prvoj licitaciji biti mnogo zainteresovanih kupaca - kazao je Đurđević.

Naglasio je da će Skupština povjerilaca, u slučaju da 14. decembra ne prodaju cjelokupnu imovinu, raspisati novi javni poziv u kojem će biti umanjena njena vrijednost, ali da ne može prejudicirati koliko će to sniženje iznositi.

Skupština povjerilaca "Šećerane" krajem septembra je donijela  odluku o prodaji imovine putem licitacije jer niko od potencijalnih strateških partnera, o kojima se mjesecima spekulisalo u javnosti, nije dostavio ponudu za kupovinu fabrike. Među potencijalnim partnerima za oživljavanje "Šećerane" pominjane su firme iz Poljske, Turske, Austrije i Hrvatske, ali niko od njih nije dostavio konkretnu ponudu.

- Za "Šećeranu" se i dalje interesuju pojedini kupci iz inostranstva, ali niko nije dostavio konkretnu ponudu za kupovinu - istakao je Đurđević.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem bijeljinskom gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine. "Šećerana" je Poreskoj upravi krajem prošle godine dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potražuje i preduzeće "Agrokop".

Sunovrat giganta

Račun "Šećerane" blokiran je prije pet godina nakon što je 2011. uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić.

"Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS pošto je Vrhovni sud RS osudio Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik