U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja i piratstva gube dvije milijarde kuna i 4200 radnih mjesta

Bez autora
Dec 05 2016

U nizu istraživanja koja je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) putem Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništvaprocjenjuje se da se zbog prisutnosti lažnih proizvoda na tržištu svake godine gubi više od HRK 364 milijarde, ili 7,4% ukupnih prihoda od prodaje u devet sektora. Svake se godine u gospodarstvu EU-a izgubi i dodatnih 267 milijardi kn zbog neizravnog utjecaja krivotvorenja i piratstva u tim sektorima jer proizvođači kupuju manje proizvoda i usluga od dobavljača, što ima neizbježne posljedice i u drugim područjima. Devet zahvaćenih sektora jest: kozmetički proizvodi i proizvodi za osobnu njegu; odjeća, obuća i odjevni dodaci; sportska oprema; igračke i igre; nakit i ručni satovi; ručne torbice; snimljena glazba; jaka alkoholna pića i vino; te farmaceutski proizvodi.

U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja i piratstva gube dvije milijarde kuna i 4200 radnih mjestaU nizu istraživanja koja je proveo Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) putem Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništvaprocjenjuje se da se zbog prisutnosti lažnih proizvoda na tržištu svake godine gubi više od HRK 364 milijarde, ili 7,4% ukupnih prihoda od prodaje u devet sektora.

Svake se godine u gospodarstvu EU-a izgubi i dodatnih 267 milijardi kn zbog neizravnog utjecaja krivotvorenja i piratstva u tim sektorima jer proizvođači kupuju manje proizvoda i usluga od dobavljača, što ima neizbježne posljedice i u drugim područjima.

Devet zahvaćenih sektora jest: kozmetički proizvodi i proizvodi za osobnu njegu; odjeća, obuća i odjevni dodaci; sportska oprema; igračke i igre; nakit i ručni satovi; ručne torbice; snimljena glazba; jaka alkoholna pića i vino; te farmaceutski proizvodi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik