Kinezi napokon preuzeli Farmland

Bez autora
Mar 06 2017

Nakon višemjesečnog odlaganja Farmland iz Nove topole konačno je prodat Kinezima i to za 24 miliona eura, potvrdio je predsjednik Uprave Predrag Zgonjanin. Uz to kupci će uložiti još 10 miliona u proširenje proizvodnje, a sve će kaže naredne sedmice odobriti i skupština akcionara. Dogovoreno je da Kinezi kupe 70 odsto akcija grupe većinskih vlasnika, dok za ostatak kapitala države i fondova nisu iskazali interes. Sa prodajom koja je bila ranije najavljena kasnilo se zbog praznika i kineske nove godine, ali i planova kupca koji ulaže puno veći novac. Akcionari će na sljedećoj skupštini donijeti odluku o prodaji "Farmlanda" jer je to tražio strani investitor. Radi se o investitoru koji ne uzima samo "Farmland" u obzir u ovom trenutku i zbog toga je prodaužen rok za transakciju, kaže Predrag Zgonjanin, predsjednik UO "Farmlanda". Za razliku od većinskih vlasnika, svoj dio akcija država već dva puta bezuspješno stavlja na doboš, tako da će najvjerovatnije i dalje ostati manjinski akcionar.

Kinezi napokon preuzeli FarmlandNakon višemjesečnog odlaganja Farmland iz Nove topole konačno je prodat Kinezima i to za 24 miliona eura, potvrdio je za ATV predsjednik Uprave Predrag Zgonjanin.

Uz to kupci će uložiti još 10 miliona u proširenje proizvodnje, a sve će kaže naredne sedmice odobriti i skupština akcionara. Dogovoreno je da Kinezi kupe 70 odsto akcija grupe većinskih vlasnika, dok za ostatak kapitala države i fondova nisu iskazali interes. Sa prodajom koja je bila ranije najavljena kasnilo se zbog praznika i kineske nove godine, ali i planova kupca koji ulaže puno veći novac.

"Akcionari će na sljedećoj skupštini donijeti odluku o prodaji "Farmlanda" jer je to tražio strani investitor. Radi se o investitoru koji ne uzima samo "Farmland" u obzir u ovom trenutku i zbog toga je prodaužen rok za transakciju", kaže Predrag Zgonjanin, predsjednik UO "Farmlanda".

Za razliku od većinskih vlasnika, svoj dio akcija država već dva puta bezuspješno stavlja na doboš, tako da će najvjerovatnije i dalje ostati manjinski akcionar.

Iako trenutna vrijednost svih akcija na berzi ne prelazi 930 hiljada maraka, Zgonjanin uvjerava da je cijena od 24 miliona ehra realna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik