Dalje jačanje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu

Bez autora
Apr 24 2024

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović sastao se danas u Državnom data centru u Kragujevcu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Emanueleom Žiofreom i gradonačelnikom Grada Kragujevca Nikolom Dašićem.

Jovanović je tom prilikom predstavio rezultate Vlade Srbije u razvoju IKT sektora, kao i planove za buduća ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovativnu infrastrukturu, koji su deo plana „Skok u budućnost - Srbija 2027“.

Prema njegovim rečima, Inovacioni distrikt u Kragujevcu predstavlja jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, a prostiraće se na 4,5 hektara.

Ministar je naveo da je ideja da ovaj distrikt postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi.

On je dodao da će na ovaj način mladi koji će ostajati u Srbiji sa svojim porodicama da razvijaju svoje ideje, vizije i snove biti motor daljeg razvoja i napretka i Kragujevca i Srbije.

Jovanović je precizirao da se u prvoj fazi gradi objekat od 4.700 metara kvadratnih i približno 10.000 kvadratnih metara garaža, dok će u konačnoj fazi imati skoro 62.000 kvadratnih metara sa još 23.000 kvadratnih metara garažnog prostora.

Zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa posebnim sadržajima, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade. Biće otvoren za građane i posetioce i po tome će biti jedinstven distrikt u Jugoistočnoj Evropi, izjavio je Jovanović.

Ministar je dodao da se u okviru plana „Skok u budućnost – Srbija 2027” radi na daljoj modernizaciji i digitalizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu, izgradnjom bloka 2 kapaciteta 16 megavata.

Žiofre je rekao da je EU veoma fokusirana na digitalnu tranziciju, dodavši da je to revolucija koja se dešava širom sveta i da želi da bude uz Srbiju u sprovođenju te revolucije u narednim godinama.

On je naveo da je Srbija već deo programa Digitalna Evropa i deo inicijative za računare visokih performansi, a da sada postoji plan rasta čija je svrha da poveća integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU i jačanje kapaciteta, pri čemu će digitalizacija biti prioritetna.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović i direktor Data Cloud Technology  Danilo Savić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik