Dvostruki podsticaj zapošljavanju

Bez autora
Mar 28 2012

Domaći i strani investitori će za svako novo radno mesto, iz državne kase dobiti najmanje 4.000, umesto dosadašnje 2.000 evra. Vlada je novom uredbom pooštrila kontrolu sredstava koja odobrava investitorima i pojednostavila dodeljivanje subvencija nerazvijenim područjima. Investitori mogu da računaju na 4.000 do 10.000 evra po radniku, ukoliko ulože najmanje pola miliona u nerazvijenim i milion evra u drugim područjima Srbije. Uslov je da broj radnika ne smanjuju tri godine. Očekuje se brža realizacija investicija. Jedna od novina koja je, takođe, uvedena jeste novi sistem kontole – svaki investitor koji dobije podsticajna sredstva od države, a ona se u roku od maksimalno 17 meseci vraćaju u budžet, mora da obezbedi bankarske garancije. Za subvencije mogu podjednako da konkurišu i domaće i strane kompanije.

Dvostruki podsticaj zapošljavanjuZa svako novo radno mesto investitori će iz državne kase dobijati najmanje 4.000, umesto dosadašnje 2.000 evra. Uslov je da broj radnika ne smanjuju tri godine. Da bi broj investitora bio veći, nije dovoljno samo da se povećaju iznosi iz budžeta, upozoravaju stručnjaci.

Domaći i strani investitori će za svako novo radno mesto, iz državne kase dobiti najmanje 4.000, umesto dosadašnje 2.000 evra. Vlada je novom uredbom pooštrila kontrolu sredstava koja odobrava investitorima i pojednostavila dodeljivanje subvencija nerazvijenim područjima.

Investitori mogu da računaju na 4.000 do 10.000 evra po radniku, ukoliko ulože najmanje pola miliona u nerazvijenim i milion evra u drugim područjima Srbije. Uslov je da broj radnika ne smanjuju tri godine.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić očekuje bržu realizaciju investicija.

"Jedna od novina koju smo, takođe, uveli jeste novi sistem kontole – svaki investitor koji dobije podsticajna sredstva od države, a moram da napomenem da se ona u roku od maksimalno 17 meseci vraćaju u budžet, mora da obezbedi bankarske garancije", ističe Ćirić.

Za subvencije mogu podjednako da konkurišu i domaće i strane kompanije.

Predsednik Američke privredne komore Miloš Đurković kaže da je dobro što dajemo podsticaje, ali da bi bilo potrebno još dosta toga da se uradi kako bismo bili konkurentniji.

"Imamo veliku konkurenciju svih zemalja u regionu i smatram da moramo da budemo konkurentni još po drugim poljima, kao što je izgradnja infrastrukture, saobraćajne i telekomunikacione infrastrukture, a tu je i Zakon o radu i poreska politika", rekao je Đurković.

Za sve one koji su bore za novu skupštinsku većinu, investcije su postale ključna reč. Ipak, postavlja se pitanje koliko je slučajno da se odluka o povećanju iznosa donese usred izborne kampanje.

Ministar Ćirić ne vidi to kao deo predizborne kampanje, već kaže da je to nešto što su ranije planirali.

Ipak, da bi broj investitora bio veći, nije dovoljno samo da se povećaju iznosi iz budžeta, smatraju stručnjaci.

"Ja bih plaćao investitorima tek ako ih ne bih mogao na drugi način da ih privučem, da poboljšam pravni sistem, da izgradim puteve", kaže stručnjak za strana ulaganja "Forinvest" Milan Parivodić.

U poslednjih šest godina, novčane podsticaje koristilo je 226 kompanija, zaposleno je 40.000 radnika.

Ukupno je uloženo više od milijarde evra, a država je dala podsticaje od 224 miliona evra. Najviše radnih mesta otvoreno je u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik