Kako uplatiti novac nekome u inostranstvu

Bez autora
Jul 28 2013

Kako mnogi organizuju letovanja u sopstvenoj režiji, a ponude nalaze na internet sajtovima, jedan od glavnih problema koji se može javiti jeste – kako uplatiti novac nekome u inostranstvu. U toj situaciji neophodni su banka ili neki servis za slanje novca. Naime, da bismo uplatili novac nekome u inostranstvu, imamo tri opcije – klasičnu uplatu u banci sa računa na račun, slanje novca „Vestern junionom”, kao i opciju plaćanja preko „Pejpala“. Međutim, većina onih koji nude privatni smeštaj nemaju nalog otvoren na „Pejpalu“, što se vidi na njihovoj internet stranici. Tako ostaju nam opcije plaćanja preko „Vestern juniona” ili preko banke. „Vestern junion” je svakako najbrža i najjednostavnija opcija slanja novca u inostranstvo. Slanje novca je veoma jednostavno, bez popunjavanja formulara, a novac se za samo nekoliko minuta šalje u željenu zemlju.

Kako uplatiti novac nekome u inostranstvuKako mnogi organizuju letovanja u sopstvenoj režiji, a ponude nalaze na internet sajtovima, jedan od glavnih problema koji se može javiti jeste– kako uplatiti novac nekome u inostranstvu.

U toj situaciji neophodni su banka ili neki servis za slanje novca. Naime, da bismo uplatili novac nekome u inostranstvu, imamo tri opcije – klasičnu uplatu u banci sa računa na račun, slanje novca „Vestern junionom”, kao i opciju plaćanja preko „Pejpala“. Međutim, većina onih koji nude privatni smeštaj nemaju nalog otvoren na „Pejpalu“, što se vidi na njihovoj internet stranici.

Tako ostaju nam opcije plaćanja preko „Vestern juniona” ili preko banke.

„Vestern junion” je svakako najbrža i najjednostavnija opcija slanja novca u inostranstvo. Slanje novca je veoma jednostavno, bez popunjavanja formulara, a novac se za samo nekoliko minuta šalje u željenu zemlju. Dnevni limit za slanje novca je 200.000 dinara, a mesečni 1.000.000 dinara po osobi. Novac se šalje isključivo u dinarima, a primalac preuzima novac u valuti dostupnoj u zemlji prijema. Proviziju uvek plaća samo pošiljalac.

Prilikom uplate novca preko „Vestern juniona“ u Poštama Srbije treba pokazati važeću ličnu kartu i saopštiti državu, ime i prezime osobe kojoj se novac šalje. Istovremeno treba voditi računa da vam službenik Pošte izračuna tačnu dinarsku protivvrednost valute koju primalac treba da primi. Provizije za ovu uslugu zavise od iznosa novca, kao i od toga da li se šalje u BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru ili pak u sve ostale zemlje u kojima je ova usluga dostupna.

Ukoliko šaljete novac u Hrvatsku provizije se kreću od 660 dinara za iznose do 6.400 dinara pa do 5.300 dinara, koliko košta slanje iznosa od 200.000 dinara. Ukoliko pak šaljete novac u Grčku za iznos od 8.300 dinara platićete proviziju od 800 dinara, dok ćete za iznos od 200.000 dinara platiti 8.400 dinara provizije. Službenik pošte će vam dati kontrolni broj naloga kojim je novac poslat, i to je sve što je potrebno javiti onome koji očekuje uplatu.

Ukoliko niste pristalica ovakvih ekspresnih usluga, novac se uvek može poslati i preko banke. Ova procedura je zahtevnija i duže traje, ali je u principu za nijansu jeftinija. Ono što je potrebno jeste otvoren račun u banci preko koje šaljete novac, kao i podaci o računu primaoca u inostranstvu. Ovo je takozvana uplata putem nostro doznake.

Dakle, ukoliko se odlučite za ovu opciju, a nemate otvoren devizni račun u banci preko koje želite da izvršite plaćanje, prvo i osnovno je otvaranje računa. Najčešće je otvaranje ove vrste računa i njegovo održavanje besplatno.

Nalog za plaćanje se popunjava na osnovu instrukcije za plaćanje koju donosite sa sobom. Najbolja opcija je u stvari uraditi uplatu fizičkom licu po osnovu pomoći porodici ili prijatelju, jer većina drugih opcija zahteva dodatnu dokumentaciju poput npr. fakture kojom se dokazuje osnov uplate. S obzirom na to da najčešće sami popunjavate podatke o primaocu novca, neophodno je imati jasno ispisane podatke poput SWIFT-a i IBAN-a, jer jedno pogrešno slovo ili brojka mogu rezultirati time da uplata zaluta i ne stigne na pravi račun. Ovo naglašavamo zato što su SWIFT i IBAN (međunarodna oznaka šifre banke i međunarodni oznaka računa) nelogični kada se uporede sa našim računima i pozivima na broj.

Transfer novca traje od jednog do pet radnih dana, što zavisi i od same banke kao i korespondentske banke preko koje se novac šalje. Ukoliko se novac šalje preko korespodentske banke sa kojom vaša banka ima saradnju onda se novac može očekivati u roku do 48 sati, u suprotnom može potrajati i pet radnih dana. Potvrdu o prijemu novca najčešće možete dobiti mejlom, tako da nema potrebe da idete opet u banku.

Provizije za plaćanje po nostro doznakama naplaćuju se u skladu sa važećim tarifnicima banke. Ove provizije se obračunavaju po principu procenta u odnosu na iznos novca, odnosno najmanjim i najvećim novčanim iznosom.

U zavisnosti od banke, procentualni iznos ide i do jedan odsto, dok se minimalan iznos provizije kreće od 500 do 1.500 dinara, a maksimalni iznos ne prelazi 40.000 dinara. Naravno, može se desiti da naknadno morate platiti i dodatni trošak ino-banke, ali vam to službenici banke saopšte pri samom slanju novca. Kako razlike u provizijama nisu zanemarljive, zato je svakako najbolje raspitati se kod više banaka koliko bi vas koštala ovakva transakcija, i onda izabrati najjeftiniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik