Kinezi izvan poreskog sistema

Bez autora
Aug 08 2011

Kinezi u Leskovcu imaju dve velike robne kuće, stotine radnji, kao i pijacu, ali ni u jednoj od njih ne izdaju fiskalne račune. To znači da od kupaca ne naplaćuju porez na dodatnu vrednost u korist države Srbije, čime je državna kasa znatno oštećena. Pored toga, zaposleni u kineskim radnjama rade „na crno”, što znači da kineski poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose, takođe, krnjeći državnu kasu u znatnoj meri. Osiromašenim kupcima sa juga Srbije koji hrle u kineske radnje ovo odgovara, jer poslovanje van zakonskih okvira pojeftinjuje kinesku robu i do četrdeset odsto. Jedino zbog nelojalne konkurencije bezuspešno reaguju ovdašnji trgovci, pogotovu oni koji drže tekstilne proizvode. Ovih dana oštro je reagovao i pokret „Pravda i razvoj”, koji je od načelnice Poreske uprave u Leskovcu zatražio da, do kraja septembra, uvede prodavce kineske robe u poreski sistem Srbije.

Kinezi izvan poreskog sistemaKinezi u Leskovcu imaju dve velike robne kuće, stotine radnji, kao i pijacu, ali ni u jednoj od njih ne izdaju fiskalne račune.

To znači da od kupaca ne naplaćuju porez na dodatnu vrednost u korist države Srbije, čime je državna kasa znatno oštećena. Pored toga, zaposleni u kineskim radnjama rade „na crno”, što znači da kineski poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose, takođe, krnjeći državnu kasu u znatnoj meri.

Osiromašenim kupcima sa juga Srbije koji hrle u kineske radnje ovo odgovara, jer poslovanje van zakonskih okvira pojeftinjuje kinesku robu i do četrdeset odsto. Jedino zbog nelojalne konkurencije bezuspešno reaguju ovdašnji trgovci, pogotovu oni koji drže tekstilne proizvode. Ovih dana oštro je reagovao i pokret „Pravda i razvoj”, koji je od načelnice Poreske uprave u Leskovcu zatražio da, do kraja septembra, uvede prodavce kineske robe u poreski sistem Srbije.

– Raspolažemo pouzdanim i dosta preciznim podacima o poslovanju Kineza van zakonskih okvira. Nedopustivo je da prihode Leskovca poreskom utajom umanjuju za preko dvanaest miliona evra godišnje. Načelnici Poreske uprave niko nije dao za pravo da suspenduje fiskalni suverenitet zemlje u Leskovcu. Nedopustivo je da se roba, poreklom iz Kine, prodaje bez adekvatnih deklaracija i fiskalnih računa, jer je to utaja poreza – kaže za „Politiku” Grujica Ivković, čelnik pokreta „Pravda i razvoj”.

Kineska roba nije jeftinija, već je konkurentnija, zato što Kinezi izbegavaju poreske obaveze. Država na taj način gubi godišnje i do 400 miliona evra. Zvaničnih podatka o šteti nema. Zna se jedino da je, prema podacima Zavoda za statistiku, vrednost kineskog uvoza u Srbiju 1,2 milijarde dolara, kao i to da u Srbiji ima oko 1.660 kineskih prodavnica.

Pokret „Pravda i razvoj”, smatra da je Vlada nanela veliku štetu domaćoj privredi time što je dozvolila neograničen uvoz kineske robe i nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima, što je u prethodnim godinama za polovinu smanjilo broj radne snage u industriji kože i tekstila. Na ovaj način država je mnoge naterala da posluju „na crno” ili da radnike angažuju „na crno”, jer nisu mogli da opstanu u uslovima konkurencije, koja ne naplaćuje PDV i robu prodaje van sistema fiskalizacije

Roba iz Kine često nema ispravne deklaracije. Većinom je fakturišu fantomske firme iz Beograda, koje se vode na preminule osobe ili vlasnike izgubljenih ličnih karata. Odatle roba ide u kineske komisione po Srbiji, gde se prodaje bez računa. S druge strane, evidentan je problem plaćanja radnika ispod minimalno zagarantovane zarade u Srbiji, koja iznosi oko 17.000 dinara. Naši sugrađani rade kod prodavaca kineske robe za svega 400 dinara dnevno i po deset časova, bez uplaćenog zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

U pokretu „Pravda i razvoj” ističu da dopuštanje poslovanja izvan fiskalnog sistema, navodi na sumnju da postoji sprega pojedinaca iz Poreske uprave i inspekcijskih službi sa kineskim prodavcima. S druge strane, poznata je ažurnost Poreske uprave i inspekcijskih službi kada je reč o drugim privatnim subjektima na teritoriji grada, kao i blagovremeno kažnjavanje u slučaju nepoštovanja zakonskih odredbi.

U Poreskoj upravi u Leskovcu nisu hteli da komentarišu sve ove navode. Načelnica Vesna Dodić rekla nam je da niko u filijali nema pravo da daje bilo kakve informacije i uputila nas na Zorana Jovanovića, portparola Poreske uprave Srbije, ali ni posle dvodnevnih pokušaja nismo uspeli da stupimo u kontakt s njim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik