Napredak saradnje sa Kinom u rudarskom i energetskom sektoru

Bez autora
Apr 24 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mingom o saradnji dveju zemalja u energetskom i rudarskom sektoru.

Đedović Handanović je ukazala na to da je predstojeća poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji odlična prilika da se podigne saradnja i čelično prijateljstvo na još viši nivo.

Ministarka je dodala da je u prethodnom periodu razgovarala sa brojim kineskim kompanijama koje su zainteresovane da učestvuju u razvoju projekata u obnovljivim izvorima energije u našoj zemlji, kao i u rudarskom sektoru.

Očekujemo da ćemo prilikom posete kineskog predsednika razmatrati konkretne projekte i investicije zahvaljujući kojim jačamo energetsku infrastrukturu i učvršćujemo našu bilateralnu saradnju, rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je neophodno što pre uspešno završiti radove na termoelektrani Kostolac B3, u skladu sa nacionalnim regulativama i poštujući sve procedure, kako bi ovo postrojenje što pre postalo deo proizvodnog portfolija Elektroprivrede Srbije (EPS).

Ambasador Li istakao je da će predstojeća poseta kineskog predsednika Srbiji biti važna za dalji napredak saradnje dveju zemalja u rudarskom i energetskom sektoru.

Takođe, on je ukazao na povećano interesovanje kineskih kompanija za investiranje u obnovljive izvore energije u Srbiji, koje poseduju međunarodno iskustvo i najsavremenije tehnologije, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik