Prezentacija rezultata projekta “Ener Supply”

Bez autora
Jan 25 2011

Prezentacija rezultata projekta “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije - podrška energetskoj strategiji na lokalnom nivou” (Ener Supply - Energy Efficiency and Renewables - Supporting Policies in Local level for Energy) bit će održana 26. januara u Sarajevu. ENER SUPPLY je zajednički projekt 14 partnera iz 11 zemalja jugoistočne Evrope, na čelu s općinom Potenza iz Italije. U BiH, projekt provodi Regionalni centar za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) u saradnji s vladom i općinama Srednjobosanskog kantona. Projekt finansira Evropska unija sredstvima iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) kao i REIC sredstvima iz vlastitog učešća. Projekt je počeo u novembru 2009., a završava u novembru 2012. godine. Ima za cilj razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE).

Prezentacija rezultata projekta “Ener Supply”Prezentacija rezultata projekta “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije - podrška energetskoj strategiji na lokalnom nivou” (Ener Supply - Energy Efficiency and Renewables - Supporting Policies in Local level for Energy) bit će održana 26. januara u Sarajevu.

Ener Supply je zajednički projekt  14 partnera iz 11 zemalja jugoistočne Evrope, na čelu s općinom Potenza iz Italije.

U BiH, projekt provodi Regionalni centar za edukaciju i informiranje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) u saradnji s vladom i općinama Srednjobosanskog kantona.

Projekt finansira Evropska unija sredstvima iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) kao i REIC sredstvima iz vlastitog učešća.

Projekt je počeo u novembru 2009., a završava u novembru 2012. godine. Ima za cilj razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energije (OIE).

U okviru projekta predviđeno je provođenje energetskih audita u stambenom sektoru i industriji, izrada studija izvodljivosti za mjere EE i korištenje OIE, izrada mapa OIE za područje Srednjobosanskog kantona, pronalaženje izvora finansiranja i potencijalnih investitora te razumijevanje EU legislative u oblasti OIE i EE.

Pored lokalnih vlasti, u Projekt su uključene i druge zainteresirane strane kao što su građevinske kompanije, distributeri energije, ekološka udruženja, udruženja potrošača, udruženja poljoprivrednika, udruženja preduzeća i šira javnost.

Prezentacija rezultata projekta namijenjena je prvenstveno univerzitetskim radnicima i stručnjacima u oblastima OIE, EE i lokalnog razvoja.

U prvom dijelu skupa bit će prezentirani rezultati istraživanja potreba za edukacijom zaposlenih u javnoj upravi o pitanjima korištenja OIE i poboljšanja EE. U drugom dijelu će biti predstavljene aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih vlasti u oblasti korištenja obnovljivljih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti u funkciji lokalnog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik