Propao jedan od najvažnijih projekata saudijskog vladara?

Bez autora
Apr 11 2024

Proglašen je kao grad budućnosti sa staklenim zidovima, ambiciozni centralni dio ekonomskog plana koji je podržao princ Mohamed bin Salman u tranziciji Saudijske Arabije od zavisnosti od nafte.

Sada su, međutim, planovi za pustinjsku metropolu prekrivenu ogledalima zvanu Line (Linija) smanjeni i očekuje se da će projekat, za koji je bilo predviđeno da se proteže 170 kilometara, dostići samo 2 kilometra do 2030. godine.

Zamišljen kao linearni grad koji će na kraju biti dom za oko 9 miliona ljudi na površini od samo 13 kvadratnih milja, Line je deo šireg projekta Neom. Sada je najmanje jedan izvođač počeo da otpušta radnike.

O smanjenju najgrandioznijeg projekta princa Mohameda izvestio je Blumberg, koji je naveo da je video dokumente u vezi s projektom.

Projekat, za koji je predviđeno da će koštati 1,5 biliona dolara, predstavljen je kao reinvencija urbanog dizajna. Međutim, dugo je izazivao skepticizam i kritike, i to ne samo nakon izveštaja o pogubljenju nekoliko članova plemena Hoveitat koji su protestovali zbog planova za izgradnju na zemljištu svojih predaka.

Zatim su se pojavili izveštaji o promjeni vizije princa Mohameda o projektu, prekoračenju budžeta i stalnom menjanju liste ključnog osoblja, a neki koji su radili na projektu opisuju ga kao "nevezanog za stvarnost", prenosi Biznisinfo.ba.

Prema Blumbergu, smanjenje „Linea“ dolazi jer ukupni budžet Neoma za 2024. tek treba da bude odobren od strane suverenog fonda Saudijske Arabije usred opadanja gotovinskih rezervi.

Promotivne prezentacije su sugerisale nešto iz romana naučne fantastike, kako ulazi u unutrašnjost provincije Tabuk od ušća Akabskog zaliva gde se uliva u Crveno more.

Linearni grad širok nekoliko stotina metara bio je predstavljen kao budućnost pristupačnog urbanog planiranja, sa pogodnostima za stanovnike u neposrednoj blizini smeštaja i četvrti povezanih jednim od najbržih vozova na svetu.

Promotivni materijal opisuje Line u gotovo mističnim terminima: "kognitivni grad" i "civilizacijska revolucija" gde će pogodnosti biti obezbeđene veštačkom inteligencijom.

Princ Mohamed, koji je dugo bio optužen za umešanost u ubistvo novinara "Vašington posta" Džamala Kašogija u Istanbulu 2018. godine, opisao je gradski projekat kao "suočavanje s izazovima s kojima se čovečanstvo danas susreće u urbanom životu" kako bi "osvetlio alternativne načine kako živeti".

Međutim, nisu svi bili ubeđeni prinčevim sjajnim prospektom. Pišući za "njujork tajms" 2021. godine u vreme kada je Neom objavio video koji opisuje život između posrebrenih zidina grada, američki novinar i pisac Robert Vort je rekao: "Gledati promotivni video princa prestolonasljednika znači biti uronjen u saudijski oblik arogancije, mešanje verskog trijumfalizma i kraljevske grandioznosti."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik