Rod određuje podstrek ratarima

Bez autora
Mar 28 2012

Pomoć države ratarima više se neće meriti po hektaru, već po prinosu. Vlada Srbije usvojila je uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u ovoj godini, prema kojima će poljoprivrednici premije dobijati prema proizvedenim i isporučenim količinama. Cilj dosadašnjeg načina subvencionisanja ratarske proizvodnje po hektaru bio je povećanje površina pod kulturama, a novi model podsticaja po proizvedenoj i predatoj količini motiviše povećanje proizvodnje po hektaru. Ovo je pošteniji i racionalni model subvencionisanja ratarske proizvodnje. Veći broj poljoprivrednika imaće mogućnost da dobije pomoć države. To pokazuju i podaci. Ovakav model je započet i sa Uredbom o regresiranju cene goriva. Prošle godine je subvencije dobilo 82.000 gazdinstava, a do sada je zahteve za regresiranje goriva zatražilo 200.000 domaćinstava. Do 9. aprila, kada ističe rok, njihov broj će sigurno biti veći.

Rod određuje podstrek ratarimaPomoć države ratarima više se neće meriti po hektaru, već po prinosu.

Vlada Srbije usvojila je uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u ovoj godini, prema kojima će poljoprivrednici premije dobijati prema proizvedenim i isporučenim količinama.

Kako je u sredu naglasio Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, cilj dosadašnjeg načina subvencionisanja ratarske proizvodnje po hektaru bio je povećanje površina pod kulturama, a novi model podsticaja po proizvedenoj i predatoj količini motiviše povećanje proizvodnje po hektaru.

- Ovo je pošteniji i racionalni model subvencionisanja ratarske proizvodnje - rekao je u sredu ministar Petrović.

- Veći broj poljoprivrednika imaće mogućnost da dobije pomoć države. To pokazuju i podaci. Ovakav model smo započeli i sa Uredbom o regresiranju cene goriva. Prošle godine je subvencije dobilo 82.000 gazdinstava, a do sada je zahteve za regresiranje goriva zatražilo 200.000 domaćinstava. Do 9. aprila, kada ističe rok, njihov broj će sigurno biti veći.

U Vojvodini je prošle godine pomoć države dobilo 22.000 porodica, a kako je rekao ministar Petrović, sada se 50.000 gazdinstava prijavilo za regresirano gorivo.

- Svaki domaćin koji je zatražio bonove za regresirano gorivo podneće kasnije i zahtev za subvenciju - smatra Petrović.

- Prošle godine je subvencionisana proizvodnja na 1,024 miliona hektara, a do sada su prijavljeni radovi na 1,414 miliona hektara. Svaki promet i skladištenje robe biće dokaz za dobijanje subvencija, a pomoć države je obezbeđena i za one količine koje poljoprivrednici ostavljaju za ishranu stoke. Lane je za ove podsticaje potrošeno 18,5 milijardi, a ove godine je iznos 22 milijarde dinara, što je za 20 odsto više.

Ratari će zahteve za subvencije dobijati na osnovu proizvedenih i isporučenih količina skladištarima, proizvođačima, otkupljivačima i prerađivačima ratarskih kultura. Na ove podsticaje države mogu da računaju i oni ratari koji svoju robu isporuče Republičkoj direkciji za robne rezerve. Zahtevi za premije za žitarice i krompir podnose se do 1. juna, za industrijsko bilje do 15. juna, a za duvan do 31. januara naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik