S karticom na more

Bez autora
Aug 08 2011

Turisti koji planiraju da tokom letovanja koriste platne kartice, mogu da prođu znatno skuplje od plaćanja kešom. Jer, za razliku od plaćanja „plastikom“ u Srbiji, gde banke ne zaračunavaju proviziju, u inostranstvu će za to morati da izdvoje od tri do pet odsto transakcije, ili od tri do pet evra. Pun novčanik novčanica na letovanju može da bude povoljniji od korišćenja platnih kartica. Za gotovo sve transakcije - podizanje novca ili plaćanje - treba platiti proviziju. Dodatni trošak imaju i svi koji hoće da plate karticom vezanom za dinarski račun, jer trošak pravi i zaračunavanje kursne razlike sa evrom. Kada se u Srbiji roba plaća karticom, banke ne naplaćuju proviziju. Ali, u inostranstvu provizija se kreće oko jedan odsto od visine računa. Dešava se, u pojedinim slučajevima, da se ovaj trošak obračunava iz dva dela - fiksne naknade i procenta od celog iznosa - ili fiksnih tri odsto od transakcije.

S karticom na moreTuristi koji planiraju da tokom letovanja koriste platne kartice, mogu da prođu znatno skuplje od plaćanja kešom.

Jer, za razliku od plaćanja „plastikom“ u Srbiji, gde banke ne zaračunavaju proviziju, u inostranstvu će za to morati da izdvoje od tri do pet odsto transakcije, ili od tri do pet evra.

Pun novčanik novčanica na letovanju može da bude povoljniji od korišćenja platnih kartica. Za gotovo sve transakcije - podizanje novca ili plaćanje - treba platiti proviziju. Dodatni trošak imaju i svi koji hoće da plate karticom vezanom za dinarski račun, jer trošak pravi i zaračunavanje kursne razlike sa evrom.

- Kada se u Srbiji roba plaća karticom, banke ne naplaćuju proviziju - objašnjavaju stručnjaci.

- Ali, u inostranstvu provizija se kreće oko jedan odsto od visine računa. Dešava se, u pojedinim slučajevima, da se ovaj trošak obračunava iz dva dela - fiksne naknade i procenta od celog iznosa - ili fiksnih tri odsto od transakcije.

Podizanje novca sa bankomata, takođe, košta. Pa, svi koji bi ipak hteli da podignu gotovinu sa bankomata, trebalo bi da odmah „skinu“ veću sumu. Svaka transakcija, bez obzira na količinu keša, donosi i novu proviziju. A naknade za podizanje novca znatno su niže za debitne kartice, u odnosu na kreditne. U bankama savetuju turistima da potraže POS terminale, koje često imaju hoteli, restorani i taksiji, jer tako bi sa određenim karticama mogli da prođu bez plaćanja provizije. Neke kartice su, međutim, ograničene na dnevnu količinu (recimo, 50 evra) koju vlasnik može da podigne.

Turisti treba da čuvaju sve potvrde o plaćanju, dok uplate ne budu proknjižene. Mnoge banke nude SMS servis, koji pomaže u kontroli potrošnje novca, ali se poruke tarifiraju u romingu a ne kao nacionalnom servisu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik