U 2010. godini povezan staž za 97.777 radnika

Bez autora
Jan 24 2011

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada u 2010. godini iz budžeta izdvojila 25,5 milijardi dinara za povezivanje radnog staža, pa je na taj način staž povezan za ukupno 97.777 radnika u 331 preduzeću, čime im je omogućeno da se penzionišu.Reč je o preduzećima koja su većinski u vlasništvu države i u postupku su privatizacije ili pripreme za privatizaciju, a povezivanje staža odnosi se na period od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009. godine.

U 2010. godini za 97.777 radnika povezan radni stažMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada u 2010. godini iz budžeta izdvojila 25,5 milijardi dinara za povezivanje radnog staža, pa je na taj način staž povezan za ukupno 97.777 radnika u 331 preduzeću, čime im je omogućeno da se penzionišu.

Reč je o preduzećima koja su većinski u vlasništvu države i u postupku su privatizacije ili pripreme za privatizaciju, a povezivanje staža odnosi se na period od 1. januara 2004. do 31. decembra 2009. godine.

Sredstva koja su preduzeća dobila iz republičkog budžeta su bespovratna jer su iskorišćena za plaćanje neizmirenih obaveza za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje u navedenom periodu i ne mogu biti iskorišćena u druge svrhe, osim za rešavanje dugovanja za doprinose. Bez ovakve pomoći Vlade Srbije ta preduzeća ne bi bila u mogućnosti da uplate zaostale obaveze, što znači da bi bilo onemogućeno penzionisanje radnika koji su ispunili zakonske uslove za odlazak u penziju.

Takođe, još šest preduzeća je rešilo ovaj problem po principu zaduživanja, a na taj način je omogućen odlazak u penziju za još 609 radnika. Država je pozajmila potreban novac uz primenu referentne kamatne stope na četiri godine i uz jednogodišnji grejs period.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik