U stečaj odlazi 27 preduzeća

Vlada Srbije nema više para da finansira 179 preduzeća u restrukturisanju i za sve njih rešenje će biti pronađeno do sredine naredne godine, a radnici mogu da računaju na otpremninu od 300 evra po godini radnog staža. Na sastanku sa predstavnicima sindikata metalaca u Kragujevcu, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić je rekao da je postupak restrukturisanja, koji traje 12 godina - neodrživ, i podsetio da godišnja dugovanja tih preduzeća iznose 750 miliona evra. Među njima ima preduzeća čija su dugovanja četiri, 10 pa i 450 puta veća od vrednosti imovine. Prvih 27 preduzeća, sa 750 radnika, u stečaj će otići ovog leta, a reč je o firmama koje nemaju delatnost ni imovinu, jer su ranije privatizovane. Među njima je i fabrika Zastava automobili.

U stečaj odlazi 27 preduzećaVlada Srbije nema više para da finansira 179 preduzeća u restrukturisanju i za sve njih rešenje će biti pronađeno do sredine naredne godine, a radnici mogu da računaju na otpremninu od 300 evra po godini radnog staža, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić.

Na sastanku sa predstavnicima sindikata metalaca u Kragujevcu, Ljubić je rekao da je postupak restrukturisanja, koji traje 12 godina - neodrživ, i podsetio da godišnja dugovanja tih preduzeća iznose 750 miliona evra.

Među njima, dodao je Ljubić, ima preduzeća čija su dugovanja četiri, 10 pa i 450 puta veća od vrednosti imovine.

Ljubić naglasio da će prvih 27 preduzeća, sa 750 radnika, u stečaj otići ovog leta i dodao da je reč o firmama koje nemaju delatnost ni imovinu, jer su ranije privatizovane. Među njima je, dodao je, i fabrika Zastava automobili.

"Ono što je jako bitno jeste da je akcionim planom vlade na okončanju postupka restrukturiranja predviđen socijalni program, odnosno, da nijedan jedini radnik neće biti otpušten bez otpremnine. Svi radnici preduzeća čija imovina ne bude privatizovana mogu da računaju na otpremnine od 300 evra po godini radnog staža", naveo je Ljubić.

Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao da akcioni plan vlade ima nedostatke jer, kako je naveo, iz tog plana se ne vidi razvoj industrije Srbije i upošljavanje preduzeća metalskog kompleksa.

Vujović smatra da bi država trebalo da zaštiti domaću proizvodnju.

"Plan vlade je pun magle i obećanja, budućnost je neizvesna, nema podataka koliko će radnika ostati bez posla, a otpremnine od 300 evra su male. Što je najvažnije nema glavnog odgovora - hoće li država industrijski da se razvija", poručio je Vujović.

Na takav stav metalaca Srbije, Ljubić je naglasio da Vlada Srbije ne može da odustane od plana, jer nema više para da finansira preduzeća u restrukturisanju, a "ako sindikat ima, neka uloži u metalski kompleks".

"Ukoliko sindikat ima druge metode kako da pomogne radnicima koji rade u tim preduzećima, mi u vladi smo raspoloženi da ih čujemo", poručio je Ljubić.

On je podsetio i da je rešavanje sudbine preduzeća u restrukturisanju podeljeno u pet grupa.

U prvoj grupi su, kako je rekao, preduzeća bez delatnosti i imovine, u drugoj su preduzeća sa imovinom i minimalnom upošljenošću kapaciteta, u trećoj su preduzeća koja imaju proizvodnju, ali i nasleđena dugovanja, u četvrtoj preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a u petoj preduzeća na Kosovu i Metohiji, čija će sudbina, kako je naveo, biti rešavana u sklopu dijaloga Beograda i Prištine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik