Uslovi uzgoja živine u Srbiji

Bez autora
Mar 07 2012

Bolji uslovi za gajenje kokošaka koji su zakonska obaveza u Evropskoj uniji uskoro će važiti i u Srbiji. Primenu tih propisa kontrolisaće veterinarska inspekcija. Pravila iz evropskih zakona uzgoja životinja, za živinu podrazumevaju gajenje kokošaka za tov na većem prostoru, držanje koki nosilja u većem kavezu, gde će one moći da rašire krila, da oštre kljun i gde će imati više prostora da jedu i piju vodu. To pravilo važiće samo za velike proizvođače, koji imaju više od 350 kokošaka. Smanjuje se broj životinja po jednom kvadratnom metru, a povećava se prostor gde se one uzgajaju. Intenzivna proizvodnja, preveliki broj životinja na malom prostoru, nosi rizik i taj rizik se oseća kroz hranu. Tako da će sada vlasnici sada imati veće troškove, troškovi jesu veći, međutim oni se kroz profit mogu ukalkulisati. Živinari su uglavnom spremni na ulaganja, jer ukoliko ne budu poštovali propise neće moći da izvoze svoje proizvode na tržište Evropske unije.

Uslovi uzgoja živine u SrbijiU Srbiji će uskoro važiti bolji uslovi gajenja kokošaka, koji su zakonska obaveza u Evropskoj uniji. Da li zbog propisa EU ili dobre zarade uoči Uskrsa, cene jaja u Bugarskoj u poslednjih sedam dana skočile za 40 odsto.

Bolji uslovi za gajenje kokošaka koji su zakonska obaveza u Evropskoj uniji uskoro će važiti i u Srbiji. Primenu tih propisa kontrolisaće veterinarska inspekcija.

Pravila iz evropskih zakona uzgoja životinja, za živinu podrazumevaju gajenje kokošaka za tov na većem prostoru, držanje koki nosilja u većem kavezu, gde će one moći da rašire krila, da oštre kljun i gde će imati više prostora da jedu i piju vodu. To pravilo važiće samo za velike proizvođače, koji imaju više od 350 kokošaka.

Budimir Plavšić iz  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kaže da se smanjuje broj životinja po jednom kvadratnom metru, a povećava se prostor gde se one uzgajaju.

"Intenzivna proizvodnja, preveliki broj životinja na malom prostoru, nosi rizik i taj rizik se oseća kroz hranu. Tako da će sada vlasnici sada imati veće troškove, troškovi jesu veći, međutim oni se kroz profit mogu ukalkulisati", kaže Plavšić.

Živinari su uglavnom spremni na ulaganja, jer ukoliko ne budu poštovali propise neće moći da izvoze svoje proizvode na tržište Evropske unije.

Zoran Milanović sa farme "Jugoživinarstvo" smatra da je troškovni deo manje bitan, jer ako postoji pravilan odnos prema porizvodnji, rezultati rada neće izostati.

"Opšta namera Evropske unije i naravno celog sveta, jeste da gajimo stoku po svim principima dobre veterinarske prakse, koji uključuju da oni tokom svog života ne podležu nikakvom mučenju, a naravno da će ona završiti u našem loncu",  kaže prof. dr Radmila Resanović sa Fakulteta veterinarske medicine.

Tradicionalno uzgajanje kokošaka nije se dovodilo u pitanje, jer su uslovi života na selu za koke dovoljno dobri.

Milan Jovanović iz sela Međureč kaže da mu je čuvanje kokošaka zadovoljstvo, a i da imaju sve potrebne uslove za njihov uzgoj.

Nadležni upozoravaju da bi moglo da dođe do problema, jer se proizvođači iz mnogih evrpskih zemalja oslobađaju starih kaveza za kokoške. Upozorenje uzgajivašima živine iz Srbije jeste da polovne kaveze ne kupuju, jer ne odgovaraju novim propisima.

Inače, u poslednjih sedam dana cene jaja u Bugarskoj skočile su za oko 40 odsto zbog, kako tvrde farmeri, propisa Evropske unije koji zabranjuju upotrebu starih kaveza za kokoške.

Potrošači veruju da trgovci jednostavno žele dobro da zarade uoči Uskrsa, kada je prodaja jaja najveća. Ministarstvo poljoprivrede u toj zemlji saopštilo je da se neće mešati u načela slobodnog tržišta, ali da neće dozvoliti špekulacije s jajima, tako da će farmeri morati da spuste cene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik