Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedloge sporazuma: Uskoro zapošljavanja bh. radnika u Sloveniji i Srbiji

Bez autora
Jan 25 2011

Državni ministri su danas utvrdili prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji. Sporazum, zaključen na partnerskom nivou, a koji će Ministarstvo civilnih poslova BiH dostaviti Predsjedništvu BiH, zasnovan je na planiranoj migracionoj politici i predstavlja osnovu za cjelovito uređivanje zakonitog zapošljavanja, uz uvažavanje korisnih učinaka kruženja radne snage, ali i kadrovske politike u korist smanjivanja odliva mozgova. U skladu s ovim sporazumom, radnik/migrant iz BiH mogao bi dobiti posao u Sloveniji u slučaju da je kao nezaposleni prijavljen najmanje 30 dana kod nadležnih javnih službi u BiH te da je stariji od 18 godina. Sporazum se ne odnosi na bh. državljane koji su zakonito zaposleni u Sloveniji na dan stupanja na snagu ovog sporazuma.

Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedloge sporazuma: Uskoro zapošljavanja bh. radnika u Sloveniji i SrbijiDržavni ministri su danas utvrdili prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji.

Sporazum, zaključen na partnerskom nivou, a koji će Ministarstvo civilnih poslova BiH dostaviti Predsjedništvu BiH, zasnovan je na planiranoj migracionoj politici i predstavlja osnovu za cjelovito uređivanje zakonitog zapošljavanja, uz uvažavanje korisnih učinaka kruženja radne snage, ali i kadrovske politike u korist smanjivanja odliva mozgova.

U skladu s ovim sporazumom, radnik/migrant iz BiH mogao bi dobiti posao u Sloveniji u slučaju da je kao nezaposleni prijavljen najmanje 30 dana kod nadležnih javnih službi u BiH te da je stariji od 18 godina, saopćeno je iz Vijeća ministara nakon sjednice u Sarajevu.

Sporazum se ne odnosi na bh. državljane koji su zakonito zaposleni u Sloveniji na dan stupanja na snagu ovog sporazuma. Također, sporazum se ne odnosi na radnike kojima je izdata dozvola za stalni boravak ili u zemlji borave zbog spajanja s porodicama te koji u Sloveniji borave na osnovu zakona kojima se uređuje međunarodna zaštita, sezonske radnike, rukovodeće radnike te slučajeve zaposlenja ili volontiranja, kao i usavršavanja u oblasti medicine. S ciljem praćenja odredbi ovog sporazuma, bit će formirana međudržavna komisija, u koju će biti imenovano po pet predstavnika BiH i Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik