Za preradu otpadnih voda 5,5 milijardi evra

Bez autora
Apr 18 2011

Republika Srbija do 2013. godine treba da uloži 5,5 milijardi evra u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalne sisteme za očuvanje voda kako bi uskladila propise u toj oblasti sa evropskim i ispunila uslove za pridruživanje EU. Međutim, Srbiji nedostaju materijalna sredstva, planovi i projekti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda. Srbija treba da razvija saradnju sa okolnim zemljama, pošto 90 posto voda koje prolaze kroz našu teritoriju i koriste se za piće i u druge svrhe, dolazi iz drugih zemalja. Zato je potrebno da se napravi projekat koji bi privukao sredstva od EU i drugih donatora za izgradnju regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, saopšteno iz ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja...

Za izgradnju postojenja za preradu otpadnih voda 5,5 milijardi evraRepublika Srbija do 2013. godine treba da uloži 5,5 milijardi evra u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalne sisteme za očuvanje voda kako bi uskladila propise u toj oblasti sa evropskim i ispunila uslove za pridruživanje EU.

Međutim, Srbiji nedostaju materijalna sredstva, planovi i projekti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda. Srbija treba da razvija saradnju sa okolnim zemljama, pošto 90 posto voda koje prolaze kroz našu teritoriju i koriste se za piće i u druge svrhe, dolazi iz drugih zemalja.

Zato je potrebno da se napravi projekat koji bi privukao sredstva od EU i drugih donatora za izgradnju regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, saopšteno iz ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Najveći zagađivači vode su poljoprivreda i divlje deponije, a najveća količina otpadnih voda, koja se generiše u srpskim domaćinstvima, prečišćava se na neprihvatljiv način, dok samo 35 posto domaćinstava ima kanalizacionu mrežu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik