Za uspešan prelazak na poizvodnju energije koja ne emituje gasove staklene bašte potrebna ulaganja od četiri biliona dolara godišnje

Bez autora
Apr 24 2024

Da bi se ostvario uspešan prelazak na poizvodnju energije koja ne emituje gasove staklene bašte, u narednoj deceniji potrebnbo je globalno svake godine investirati bar četiri biliona dolara, javlja CNBC, pozivajući se na izveštaj jedne od najvećih svetskih investiciono-finansijskih kompanija BlekRok.

Za efikasnije finansiranje tranzicije na zelenu energiju moraju se udružiti javni i privatni sektor, naročito u Azijsko-pacifičkom regionu, konstatuje se u izveštaju „Scenario tranzicije Instituta za investicije“.

Prošle godine u svetu je u te svrhe investirano 1,8 biliona dolara, što jedan od vodećih stručnjaka ove kompanije Majkl Denis ocenjuje kao – nedovoljno.

Uprkos tome što su ulaganja u proizvodnju čiste energije povećana, jer su 2004. godine iznosila skromnih 33 milijarde, kao i činjenice da je u svetu do danas ukupno u ove svrhe investirano čitavih 19 triliona dolara, dalji napori investitora moraju biti veći, ocenio je Denis.

Stopa rasta uloženog kapitala kreće se u dobrom pravcu, ali se i dalje beleži nedostatak potrebnih ulaganja od čitavih 18 biliona dolara koliko bi, dodatno, trebalo investirati u eliminaciju emitovanja štetnih gasova u svetu, tvrdi taj ekonomski stručnjak.

U izveštaju se navodi da su analitičari Blek Roka razgovarali sa predstavnicima 200 velikih investitora i da je 56 odsto njih naglasilo kako planiraju povećanje daljih ulaganja u tu vrstu energetske tranzicije u naredne tri godine. Posebno se napominje kako više od 40 odsto ispitanika tvrdi da im je investiranje u zelenu tranziciju najvažniji oblik delovanja u narednim godinama.

Za realizaciju globalnih promena u proizvodnji energije potrebno je i koordinirano delovanje državnih organa, promena politike cene i deregulacija tržišta energije kao i strateška upotreba globalnih fondova za razvoj kako bi se inspirisalo dodatno finansiranje u održivu energiju i značajno smanjenje zagađenja, objašnjava Majkl Denis.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) u svetskoj proizvodnji energije fosilna goriva poput nafte, gasa i uglja, učestvuju sa oko 80 procenata, ali i da će njihovo učešće do 2030. godine opasti na manje od 73 odsto.

Napominje se da su fosilna goriva najveći zagađivač atmosfere i da je njihova emisija direktno povezana sa šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik