Firme iz BiH i Srbije zajedno nastupaju na projektima "Beograd na vodi" i u Kuvajtu

Bez autora
Jul 03 2014

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić izjavio je da je sa delegacijom Privredne komore Srbije dogovoren zajednički nastup firmi iz BiH i Srbije u pripremema za učešće na projektu "Beograd na vodi", kao i projektu izgradnje stanova u Kuvajtu.Konkretno smo dogovorili oblast građevinarstva, gdje ćemo zadužiti radne grupe da snime stanja građevinskih firmi u BiH i Srbiji radi zajedničkog nastupa na ovim projektima, izjavio je Vasić novinarima nakon sastanka delegacija komora iz BiH i Srbije u Sarajevu.

Firme iz BiH i Srbije zajedno nastupaju na projektima "Beograd na vodi" i u KuvajtuPredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić izjavio je da je sa delegacijom Privredne komore Srbije dogovoren zajednički nastup firmi iz BiH i Srbije u pripremema za učešće na projektu "Beograd na vodi", kao i projektu izgradnje stanova u Kuvajtu.

"Konkretno smo dogovorili oblast građevinarstva, gdje ćemo zadužiti radne grupe da snime stanja građevinskih firmi u BiH i Srbiji radi zajedničkog nastupa na ovim projektima", izjavio je Vasić novinarima nakon sastanka delegacija komora iz BiH i Srbije u Sarajevu.

On je istakao da su predstavnici Privredne komora Srbije obećali da će pomoći firmama iz BiH koje posluju u autoindustriji da ozbiljnije "uđu" u kragujevačku "Zastavu", gdje su u samom početku bile uključene italijanske, zatim srpske i mađarske firme.

Vasić je naglasio da je na sastanku zaključeno da bi prilikom kontakata sa EU, i BiH i Srbija trebalo da štite sporazum CEFTA, te da je razgovarano i o zajedničkim projektima u poljoprivredi i namjenskoj industriji.

Kada je riječ o tome koliko su privrede BiH i Srbije iskoristila ulazak Hrvatske u EU, Vasić je rekao da će se ti rezultati znati na kraju godine kada budu sumirani rezultati, odnosno kada se vidi trgovinski bilans ove dvije zemlje.

"Mislim da ćemo u odnosu na prošlogodišnji veliki negativni bilans sa zemljama CEFTA ove godine imati mnogo povoljniji bilans, s obzirom da su mnoge kompanije iz BiH preuzele proizvodnju od hrvatskih kompanija i izvozili u Srbiju i druge zemlje CEFTA", smatra Vasić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je da je "Beograd na vodi" jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji vrijedan nekoliko milijardi eura, istakavši da je danas na otvorenom tržištu svijeta teško obezbjediti sredstva za tako nešto.

"Mi smo mali region, kompletno svi ovdje u jugoistočnoj Evropi i moramo svi da radimo da njegovom boljem imidžu. Da biste obezbijedili velike investicije, morate imati i političku i ekonomsku stabilnost, što znači da svi u regionu moramo da radimo na izmjeni svog zakonodavstva, moramo biti mnogo konkurentniji, efikasniji, odnosno moramo da radimo na svim segmentima društva, kako bi svi građani to osjetili, a prije svega privreda", istakao je Sertić.

On je podsjetio da je ovaj projekat rezultat rada i nove politike Vlade Srbije tokom posljednje godine dana, te svih aktera na političkoj sceni, koji omogućavaju da ovaj region bude novo područje gdje će se osjetiti nova energija, izrazivši nadu da će u budućnosti, u cijelom regionu biti veliki broj projekata kao što je "Beograd na vodi".

Govoreći o saradnji BiH i Srbije, Sertić je podsjetio da je prošlogodišnji promet dvije zemlje iznosio više od 1,5 milijardi eura, te istakao da on svakako može biti i veći.

"To nije mala suma, a potencijali su u energetici, građevinarstvu, posebno su tu i zajednički nastupi na tržištima koji bi donijeli profit i zapošljavanje našim kompanijama, zatim poljoprivreda. Mi smo obezbijedili neke kredite za navodnjavanje, tako da imamo prostora za saradnju, a nama je jako interesantno da u tom dijelu cijeli region bude prepoznat u proizvodnji, prije svega, zdrave hrane", naglasio je on.

Kada je riječ o gasovodu "Južni tok", Sertić je rekao da je taj projekat veoma značajan za Srbiju, dodavši da je na konferenciji u Beču o energetskoj stabilnosti regiona jugoistočne Evrope, Komora Srbije inicirala da se napravi forum u kome bi učestvovali, prije svega, Bugarska, Mađarska i Austrija, na kom bi se u otvorenom dijalogu pokušali riješiti problemi između Rusije i EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik