Jeftinije zapošljavanje

Bez autora
Jul 03 2014

Privatniku koji narednih dana zaposli do devet radnika država će vratiti 65 odsto plaćenog poreza, a ukoliko ih prijavi više biće mu vraćeno čak 70 odsto od plaćenih državnih nameta. Najbolje će proći oni poslodavci koji budu zaposlili 100 i više radnika, jer će po tom osnovu imati povraćaj – 75 odsto uplaćenog poreza.Usvojenim poreskim olakšicama omogućava se da poslodavci smanje troškove poslovanja, dok se poreske olakšice odnose na zapošljavanje novih radnika, nezavisno od starosne granice, odnosno radnog iskustva.

Jeftinije zapošljavanjePrivatniku koji narednih dana zaposli do devet radnika država će vratiti 65 odsto plaćenog poreza, a ukoliko ih prijavi više biće mu vraćeno čak 70 odsto od plaćenih državnih nameta. Najbolje će proći oni poslodavci koji budu zaposlili 100 i više radnika, jer će po tom osnovu imati povraćaj – 75 odsto uplaćenog poreza.

Usvojenim poreskim olakšicama omogućava se da poslodavci smanje troškove poslovanja, dok se poreske olakšice odnose na zapošljavanje novih radnika, nezavisno od starosne granice, odnosno radnog iskustva.

Ove povlastice, koje su izmenama Zakona o zaradama, pre dva dana stupile na snagu, trebalo bi da stimulišu gazde koji imaju radnike na crno, da ih prijave i prevedu u legalne tokove. Ali i da zaposle nove.

Poslodavac, odnosno preduzetnik, koji zaposli novog radnika, ima pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za novog zaposlenog zaključno sa 30. junom 2016. godine.

S obzirom na to da je zvanična stopa nezaposlenosti u Srbiji oko 20,2 odsto. Od tih 787.000 bar trećina radi na crno. Ako radnici koji rade na crno mesečno zarade oko 30.000 dinara, to znači da država za neuplaćene poreze i doprinose gubi oko milijardu evra godišnje.

Vlada s druge strane, kako je potvrđeno, očekuje da će efekat na budžet  po osnovu olakšica na zarade novozaposlenih, biti oko pola milijarde dinara na svakih 10.000 novozaposlenih.

Upitan, kakve efekte treba očekivati od novih poreskih povlastica za zapošljavanje, Boban Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže, da bi ovu pogodnost, pre svih, trebalo da iskoriste gazde koje imaju neprijavljene radnike, odnosno one kojima platu daju na ruke, bez uplaćenog dana radnog staža.

– Svaki onaj poslodavac, koji, primera radi, pored svojih 20 stalno zaposlenih, zaposli još četvoro, smanjiće ukupne izdatke za neto plate za taj novi broj zaposlenih, kaže Atanacković. To treba iskoristiti.

Da se stvarnost ne bi zamagljivala, kaže on, ovo jeste podsticaj za legalizaciju i povećanje broja zaposlenih, ali ovakva mera sigurno neće uticati na masovno zapošljavanje radnika u Srbiji. Toga nema bez promene privrednog ambijenta, odnosno otvaranja novih radnih mesta.

Drugo je pitanje, međutim, koliko poslodavaca uopšte ima potrebu za zapošljavanjem novih radnika. Od tog broja zavisiće i kolike će uštede to doneti privredi. Sumnja da će ova povlastica dati neke velike promene postoji s razlogom. Tim pre ako se zna da su i pre tri godine donete slične povlastice za podsticaj zaposlenih, od kojih na kraju gotovo da nije bilo vajde, pa ne čudi što su se sa stupanjem novih, te stare povlastice od pre dva dana ugasile.

Ticale su se pre svega zapošljavanje pripravnika, ali i olakšica koje su bile propisane za zapošljavanje lica starijih od 45, odnosno 50 godina.

Poreske prijave koje se od danas podnose elektronskim putem, kako podsećaju u Poreskoj upravi, ali i dvostruko do petostruko više kazne od sadašnjih, koje predviđa predlog izmena Zakona o poreskom postupku, teško da će doprineti smanjenju sive ekonomije, bez oštrije kontrole i sprovođenja zakona, zaključuje Atanacković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik