Plinacro i poljski Gaz potpisali deklaraciju o koridoru sjever-jug

Bez autora
Sep 13 2012

Važan korak k realizaciji projekta gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju dogodio se danas potpisivanjem Deklaracije o namjeri suradnje na uspostavi plinsko-transportnog koridora sjever-jug. Riječ je o dokumentu koji su potpisali predsjednici uprava nacionalnih operatera plinskog transportnog sustava Hrvatske i Poljske. Na temelju tog dokumenta hrvatski Plinacro i poljski Gaz System surađivat će kroz razvoj vlastitih projekata gradnje LNG terminala. Poljski terminal na Baltiku, u blizini Gdanjska, već se gradi, dok je hrvatski u Omišlju na Krku tek u fazi pripreme. Kada budu realizirani na temelju suradnje dvaju kompanija, ti objekti bit će ishodišne točke formiranja koridora Baltik – Jadran, koji će omogućiti stabilnu i sigurnu opskrbu plinom cijele središnje Europe. Riječ je o projektu europske važnosti jer se na taj način smanjuje ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu te omogućava dobava tog strateški važnog energenta iz raznih dijelova svijeta.

Plinacro i poljski Gaz potpisali deklaraciju o koridoru sjever-jugVažan korak k realizaciji projekta gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju dogodio se danas potpisivanjem Deklaracije o namjeri suradnje na uspostavi plinsko-transportnog koridora sjever-jug.

Riječ je o dokumentu koji su potpisali predsjednici uprava nacionalnih operatera plinskog transportnog sustava Hrvatske i Poljske. Na temelju tog dokumenta hrvatski Plinacro i poljski Gaz System surađivat će kroz razvoj vlastitih projekata gradnje LNG terminala.

Poljski terminal na Baltiku, u blizini Gdanjska, već se gradi, dok je hrvatski u Omišlju na Krku tek u fazi pripreme. Kada budu realizirani na temelju suradnje dvaju kompanija, ti objekti bit će ishodišne točke formiranja koridora Baltik – Jadran, koji će omogućiti stabilnu i sigurnu opskrbu plinom cijele središnje Europe. Riječ je o projektu europske važnosti jer se na taj način smanjuje ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu te omogućava dobava tog strateški važnog energenta iz raznih dijelova svijeta.

Potpisivanju Deklaracije nazočio je i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je tom prilikom naglasio da je ova suradnja još jedan dokaz važnosti projekta LNG terminala na Krku.

Idućih mjeseci trebali bi se definirati konkretni modeli suradnje, ali i budućih djelovanja na uspostavi energetskog koridora. Pri tome bit će nužno u suradnju uključiti i operatere plinskih sustava preostalih država srednje Europe. Da se to dogodi, neslužbeno se doznaje od predstavnika Ministarstva gospodarstva, bit će stvoreni ključni uvjeti za osiguranje tržišta za plin iz hrvatskog terminala, a to je i ključan preduvjet za izradu kvalitetne studije o isplativosti njegove gradnje i početku realizacije cijelog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik