Solarna elektrana uskoro i na krovu B-centra u Tuzli

Bez autora
Sep 24 2012

Ministar energetike, industrije i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček, uručio je privrednom društvu “Babilon” iz Tuzle potvrdu o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za korištenje sunčeve energije. Naime, u narednom periodu, Babilon na krovu poslovnog objekta B- centar u Tuzli planira izgradnju solarne elektrane, koja će za potrebe Elektroprovrede BiH proizvoditi električnu energiju. To se radi za potrebe energetskog sistema države BiH. Količine koje se troše su znatno manje u odnosu na one koje će se po projektu proizvoditi. Ovo je šesti projekt u Tuzlanskom kantonu koji se realizira uz podršku resornog ministarstva. U resornom ministarstvu snažno podržavaju ovakve projekte.

Solarna elektrana uskoro i na krovu B-centra u TuzliMinistar energetike, industrije i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček, uručio je privrednom društvu “Babilon” iz Tuzle potvrdu o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za korištenje sunčeve energije.

Naime, u narednom periodu, Babilon na krovu poslovnog objekta B- centar u Tuzli planira izgradnju solarne elektrane, koja će za potrebe Elektroprovrede BiH proizvoditi električnu energiju.

"Mi to radimo za potrebe energetskog sistema države BiH. Naše količine koje trošimo su znatno manje u odnosu na one koje ćemo po projektu proizvoditi”, kaže vlasnik privrednog društva "Babilon” d.o.o. Tuzla Bego Omerčević.

Ovo je šesti projekt u Tuzlanskom kantonu koji se realizira uz podršku resornog ministarstva.

"Mi u resornom ministarstvu snažno podržavamo ovakve projekte. Stalno smo u kontaktu s privrednim društvima koja imaju ovakve hale s ravnim ili kosim krovovima. Treba te krovove iskoristiti, treba uhvatiti ovo sunce i sunčevu energiju pretvoriti u električnu energiju”, ističe ministar energetike, industrije i rudarstva TK-a Željko Knežiček.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik