Za Blok 7 TE Tuzla nije stigla ni jedna ponuda

Bez autora
Sep 16 2012

Prema ranijim najavama, Elektroprivreda BiH trebala je 14. septembra otvoriti ponude pristigle na tender za izbor strateškog partnera za izgradnju novog, sedmog termobloka u Tuzli. Riječ je zapravo o predkvalifikacijskom tenderu na kojem je EPBiH namjeravala izabrati projektnog partnera s kojim bi zajedno finansirala izgradnju novog termobloka u Tuzli vrijednog više od 1,5 milijardi KM. Tendersku dokumentaciju preuzelo je desetak kompanija, no do predviđenog roka, 14. septembra, niti jedna od njih nije poslala konkretnu ponudu.Novitermin za otvaranje ponuda zakazan je za kraj septembra i ako ni tada ne bude konkretnih ponuda, uprava će vjerovatno raspisati novi tender s nešto „mekšim“ uvjetima. Aktuelni tender za izgradnju Bloka 7 u Tuzli zapravo je treći po redu u posljednje četiri godine.

Za Blok 7 TE Tuzla nije stigla ni jedna ponudaPrema ranijim najavama, Elektroprivreda BiH trebala je 14. septembra otvoriti ponude pristigle na tender za izbor strateškog partnera za izgradnju novog, sedmog termobloka u Tuzli.

Riječ je zapravo o predkvalifikacijskom tenderu na kojem je EPBiH namjeravala izabrati projektnog partnera s kojim bi zajedno finansirala izgradnju novog termobloka u Tuzli vrijednog više od 1,5 milijardi KM.
 
Tendersku dokumentaciju preuzelo je desetak kompanija, no do predviđenog roka, 14. septembra, niti jedna od njih nije poslala konkretnu ponudu.Novitermin za otvaranje ponuda zakazan je za kraj septembra i ako ni tada ne bude konkretnih ponuda, uprava će vjerovatno raspisati novi tender s nešto „mekšim“ uvjetima.
 
Aktuelni tender za izgradnju Bloka 7 u Tuzli zapravo je treći po redu u posljednje četiri godine.
 
Na prvi tender, raspisan 2008. godine, pristiglo je 37 ponuda a najboljom je ocijenjena ponuda njemačke energetske kompanije EnBW, s kojom je Vlada Federacije BiH potpisala Protokol o finansiranju i eksploataciji novog energetskog postrojenja u Tuzli. Protokolom je bilo predviđeno da EnBW finansira izgradnju termobloka, pri čemu bi se proizvedena struja dijelila u omjeru 50:50 posto između EPBiH i EnBW-a. Nakon što EnBW vrati uložena sredstva, termoblok u Tuzli ostao bi u stoprocentnom vlasništvu EPBiH.
 
Iako potpisan, Protokol s EnBW-om nikada nije stupio na snagu. Najvećim dijelom zbog politikantskih igara SDP-a, tadašnje opozicione stranke, čiji je lider Zlatko Lagumdžija otvoreno favorizirao češku energetsku kompaniju ČEZ, ali i tadašnju vladajuću partiju, SDA, koja je preko rušenja energetskih projekata ciljala na rušenje tadašnjeg lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.
 
Udruženim snagama, SDP i SDA uspjeli su srušiti sve energetske projekte, uključujući i najvredniji pojedinačni projekat - Blok 7 u Tuzli.
 
Neslavno je okončan i drugi tender za Blok 7 iz 2010. godine, na kojem je pobijedila švicarska energetska kompanija Alpiq. Nova vlast predvođena SDP-om poništila je tender i odlučila raspisati novi, što je i urađeno, ali s dvije godine zakašnjenja!
 
Izgradnja ovog termobloka trebala je početi 2011. godine, a eksploatacija pet godina kasnije - 2016. godine. U najboljem slučaju, ako EPBiH uspije pronaći pouzdanog partnera, izgradnja će početi tek 2014. godine, a eksploatacija objekta 2020. godine.
 
Izgubljena dobit u tri godine, koliko će najmanje kasniti izgradnja i početak eksploatacije Bloka 7 u Tuzli, procjenjuje se na oko 200 miliona KM!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik