Organska hrana šansa za seoski turizam

Bez autora
Apr 13 2014

Pre pet, šest godina seoski turizam je bio hit u svetu, a onda mu je popularnost pala. To naravno ne znači da od njega treba odustati, pogotvu ne naša zemlja koja ima idealne prirodne uslove za razvoj tog vida turizma. Obišli smo sela oko Arilja, Ivanjice i Nove Varoši. Bili smo i na jednoj maloj farmi organske hrane. Taj vid poljoprivredne proizvodnje je veoma popularan u Evropi i to bi mogla da bude vaša razvojna šansa, kaže Ana Marija Novak iz Evropske komisije za poljoprivredni i ruralni razvoj. Najlakši plasman organske hrane imaju poljoprivrednici koji se bave seoskim turizmom. Oni svojim gostima pripremaju obroke od organskih proizvoda i na taj način ih prodaju po mnogo višim cenama od onih koje bi postigli na pijacama. S druge strane, kada je isključivo poljoprivreda u pitanju, evropski stručnjaci su protiv malih farmi.

Organska hrana šansa za seoski turizamPopularnost seoskog turizma poslednjih godina opada, i to je svetski trend. Stručnjaci veruju da bi organska hrana mogla mnogo da pomogne našim seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom. Kada je reč o poljoprivredi, evropski stručnjaci su protiv malih farmi.

Pre pet, šest godina seoski turizam je bio hit u svetu, a onda mu je popularnost pala. To naravno ne znači da od njega treba odustati, pogotvu ne naša zemlja koja ima idealne prirodne uslove za razvoj tog vida turizma.

"Obišli smo sela oko Arilja, Ivanjice i Nove Varoši. Bili smo i na jednoj maloj farmi organske hrane. Taj vid poljoprivredne proizvodnje je veoma popularan u Evropi i to bi mogla da bude vaša razvojna šansa", kaže Ana Marija Novak iz Evropske komisije za poljoprivredni i ruralni razvoj.

Najlakši plasman organske hrane imaju poljoprivrednici koji se bave seoskim turizmom. Oni svojim gostima pripremaju obroke od organskih proizvoda i na taj način ih prodaju po mnogo višim cenama od onih koje bi postigli na pijacama. S druge strane, kada je isključivo poljoprivreda u pitanju, evropski stručnjaci su protiv malih farmi.

"Zabrinut sam za budućnost malih, porodičnih farmi u celoj Evropi jer one ne mogu biti konkurentne na tržištu. Apelujemo na vašu vladu da razmisli o organizovanju farmera u različita udruženja. Država mora da stvori zakonske okvire i klimu koja će pogodovati udruživanju poljoprivrednika koji neće izvoziti mleko nego sir, ili džem a ne voće", kaže Mihael Dover iz Evropske komisije za poljoprivredni i ruralni razvoj.

Tokom boravka u Srbiji učesnici Evropske konferncije za ruralni razvoj su proputovali našu zemlju. Najviše primedbi smo dobili na infrastrukturu, za koju kažu da je i lošija nego što su mislili.

"Date su nam sugestije da treba uporedo sa razvojem poljoprivrede i turizma da razvijamo i infrastrukturu. I oni tu ne misle samo na putnu infrastrukturu, već i na onu socijalnu. Medicinske usluge, usluge vezane za obrazovanje, briga o maloj deci, starim ljudima...", kaže Dragan Roganović iz Mreže za ruralni razvoj Srbije.

Prednost naše zemlje, kada je seoski turizam u pitanju, jeste raznolik reljef, pa tako imamo ušorena sela u Vojvodini i razuđena u brdsko-planinskim predelima. Naročitu draž imaju i potpuno različiti mentaliteti domaćina, od Lala, preko Čarapana, do Era.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik