Poljoprivrednicima ukidaju akcize za gorivo

Bez autora
Jul 07 2013

Vlada je odlučila da u periodima sjetve i žetve poljoprivredne proizvođače oslobodi od plaćanja akciza za gorivo koje se namjenski troši. To je odlučeno na sjednici Vlade u četvrtak. Ovo je prvi put da se na ovaj način uređuje pitanje akciza na gorivo u Crnoj Gori i to je dobra vijest za poljoprivredne proizvođače. Na ovaj način uvezuju se i mjere podsticaja Agrobudžeta sa jedne strane sa dodatnim mjerama koje nastoji resorno ministarstvo da realizuje ove godine jer finansijska sredstva koja su na raspolaganju nijesu dovoljna. Vlada je usvojila i Plan osiguranja u oblasti poljoprivrede i opredijeliće oko 300 hiljada eura za pokrivanje 50 odsto premija osiguranja. Na sjednici Vlade u četvrtak usvojen je i Plan podsticaja investicija u oblasti poljoprivrede, što je prvi put da je na organizovan način napravljen plan predstavljanja i promovisanja investicionih potencijala u oblasti poljoprivrede.

Poljoprivrednicima ukidaju akcize za gorivoVlada je odlučila da u periodima sjetve i žetve poljoprivredne proizvođače oslobodi od plaćanja akciza za gorivo koje se namjenski troši, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da je to odlučeno na sjednici Vlade u četvrtak. Ivanović je dodao da je ovo prvi put da se na ovaj način uređuje pitanje akciza na gorivo u Crnoj Gori i smatra da je to dobra vijest za poljoprivredne proizvođače.

"Na ovaj način mi uvezujemo i mjere podsticaja Agrobudžeta sa jedne strane sa dodatnim mjerama koje nastojimo da realizujemo ove godine jer smo sami svjesni da finansijska sredstva koja imamo na raspolaganju nijesu dovoljna, tako da je moje zadovoljstvo veliko jer mogu da izvijestim o nečemu što je već završeno", kazao je Ivanović.

Vlada je usvojila i Plan osiguranja u oblasti poljoprivrede i opredijeliće oko 300 hiljada eura za pokrivanje 50 odsto premija osiguranja.

Na sjednici Vlade u četvrtak usvojen je i Plan podsticaja investicija u oblasti poljoprivrede, što je, kako je kazao, prvi put da je na organizovan način napravljen plan predstavljanja i promovisanja investicionih potencijala u oblasti poljoprivrede.

Ivanović je ocijenio da je u ovom momentu važno pokretanje proizvodnje na parcelama koje se godinama nijesu obrađivale poput Šaskog jezera i Grahova.

Ivanović je saopštio da je Ministarstvo povezalo četiri nezaposlena poljoprivredna proizvođača iz Zete i dva hotela na način da je sprovedena procedura provjere kvaliteta zemljišta i sve radnje koje su potrebne da bi se identifikovali proizvodi koji su mogu na tom zemljištu proizvoditi s jedne strane i s druge strane potrebe hotela Zija i Tara.

On je saopštio da se dva puta više proda na domaćem tržištu nego što se izveze. Ivanović je ponovio da Ministarstvo nema sredstava da otkupljuje tržišne viškove, što ne znači da oni neće biti otkupljivani i da će to raditi firme koje su to godinama radile.

"Smatrao sam da je korektno da, onog momenta kada sam saznao da te pozicije nema u budžetu, o tome obavijestim poljoprivredne proizvođače. Zbog toga je bila ta moja izjava koja je interpretirana na način da u Crnoj Gori postoji obustava otkupa tržišnih viškova. To nije tako", objasnio je Ivanović.

On je dodao da Crna Gora nema problem tržišnih viškova, čak ima manjak pojedinih poljoprivrednih proizvoda, kao na primjer paprike i krompira.

Ivanović nije siguran da su tačne informacije da su cijene voća i povrća u Crnoj Gori najveće u regionu i naveo primjer dva teksta u različitim novinama o cijenama malina.

"U jednom piše nikad manja otkupna cijena malina, a u drugom nikad veća. Kome da vjeruje poljoprivredni proizvođač?", pitao je Ivanović.

On je saopštio da je otkupna cijena malina ove godine u odnosu na prošlu veća 40 odsto. Ivanović je poručio proizvođačima da se udružuju, kako bi smanjili troškove.

On je saopštio da raste proizvodnja mlijeka tako da nijesu bili u pravu proizvođači koji su tražili veće podsticaje.

"Nije se ništa dramatično dogodilo, a neki od najbučnijih proizvođača mlijeka imaju najveće premije u regionu", naveo je Ivanović.

U ratarstvu se, kako je dodao, takođe, bilježi rast, a na teritoriji Zete i Tuzi čak 270 odsto. Ivanović je podsjetio da je šest crnogorskih proizvođača do sada dobilo evropski izvozni broj i da postoji još njih koji smatraju da bi trebalo da ga dobiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik