Raste proizvodnja meda

Bez autora
Jul 13 2014

Nasuprot padu na globalnom nivou, proizvodnja meda i broj pčelinjih društava u Crnoj Gori imaju trend rasta, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Blagota Radulović. Prosječna proizvodnja meda na godišnjem nivou je između 300 i 500 tona. Tradicionalna manifestacija „Miris lipa i meda“ i ove godine je, kao i prethodnih 18, na Balšića pazaru na Cetinju okupila veliki broj izlagača meda i drugih pčelinjih proizvoda, kao i pčelarske opreme iz Crne Gore i okruženja. Radulović je kazao da je kao Cetinjanin ponosan na kvalitet meda koji se proizvodi na ovim prostorima. Zanimljivo je da, nasuprot padu na globalnom nivou, proizvodnja meda i broj pčelinjih društava u Crnoj Gori imaju trend rasta. Prema posljednjim podacima, imamo 2.533 registrovanih gazdinstava koja se bave pčelarstvom, i 50.024 pčelinjih društava, što je više nego ranijih godina. Prosječna proizvodnja meda na godišnjem nivou je između 300 i 500 tona.

Raste proizvodnja medaNasuprot padu na globalnom nivou, proizvodnja meda i broj pčelinjih društava u Crnoj Gori imaju trend rasta, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Blagota Radulović. Prosječna proizvodnja meda na godišnjem nivou je između 300 i 500 tona.

Tradicionalna manifestacija „Miris lipa i meda“ i ove godine je, kao i prethodnih 18, na Balšića pazaru na Cetinju okupila veliki broj izlagača meda i drugih pčelinjih proizvoda, kao i pčelarske opreme iz Crne Gore i okruženja.

Radulović je kazao da je kao Cetinjanin ponosan na kvalitet meda koji se proizvodi na ovim prostorima.

“Zanimljivo je da, nasuprot padu na globalnom nivou,  proizvodnja meda i broj pčelinjih društava u Crnoj Gori imaju trend rasta. Prema posljednjim podacima, imamo 2.533 registrovanih gazdinstava koja se bave pčelarstvom, i 50.024 pčelinjih društava, što je više nego ranijih godina. Prosječna proizvodnja meda na godišnjem nivou je između 300 i 500 tona. Pozitivan trend u ovoj blasti treba da bude naša šansa. Imamo dobar kvalitet meda, ali on može da bude još bolji. Naši proizvođači treba da budu konkuretniji, pogotovo jer se polako približavamo još zahtjevnijem i mnogo većem tržištu Evropske unije“, rekao je Radulović.

On je dodao da su pčelari svjesni tog cilja, a da je ubijeđen da su svjesni i podrške koju im na tom  putu pruža Ministarstvo poljoprivrede.

Da su crnogorski pčelari na pravom putu, potvrda je i bogatstvo proizvoda koje su danas izložili na štandovima na Balšića pazaru. Osim meda i ljekovitih proizvoda na bazi meda i drugih proizvoda iz košnice, posjetioci su mogli da probaju i kupe razne vrste rakija, likera, medovinu, kozmetiku. Mnogi od proizvoda spadaju o grupu organskih.

Zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Nikolić, otvarajući manifestaciju, naglasila je da je njeno „punoljetstvo“ potvrda posvećenosti lokalne pčelarske organizacije promociji te djelatnosti, ali i Prijestonice sprovođenju agrarne politike, u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede.

Smotra koju svake godine na Petrovdan organizuje najstarije pčelarsko društvo „Cetinje“ i lokalna turistička organizacija, privukla je veliki broj ljubitelja pčelarenja, zdravih proizvoda na bazi meda, domaćih posjetilaca i turista.

Na manifestaciji su tradicionalno dodjeljena i priznanja. Zlatne plakete za doprinos razvoju pčelarstva, ove godine dobili su Danilo Bato Vukmirović iz Gornjeg Ceklina i Nikola Martinović iz Bajica. Oba dobitnika, osim što se uspješno bave proizvodnjom pčelinjih proizvoda, krenuli su i u turističke vode. Na  svojim porodičnim gazdinstvima poljoprivrednu proizvodnju spojili su sa pružanjem turističkih usluga, uglavnom strancima, i na taj način pretvorili tradiciju i ljubav prema pčelarstvu u biznis.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik