Srpsko voće za rusko tržište

Bez autora
Jul 13 2011

Trešnja je i ove godine dobro rodila, a voćari su ubrali i do 15 tona ploda po hektaru. Najbolje su prošli proizvođači iz okoline Grocke, koji imaju i najveći broj stabala s obzirom na veličinu poseda. Sa trešnjom smo dobro prošli, cena je dobra i kreće se od 150 do 280 dinara. Za Rusiju je otišlo 90 odsto. Voćari domaćim i inostranim kupcima nude i kajsiju. Najveći kupci dolaze iz Rusije, Kazahstana, Moldavije, a samo iz Ritopeka i drugih sela u opštini Grocka dnevno put Rusije odlazi desetak hladnjača. Cena kajsije nije se menjala nekoliko godina. Cena iznosi 60 dinara za kilogram, a kajsije odlaze za tržište Rusije, Moskve i Sankt Peterburga. U Privrednoj komori Srbije tvrde da se, u poređenju sa istim periodom lane, sada izvoze veće količine, po boljim cenama. Podaci pokazuju da je izvoz ranog voća u Rusku federaciju porastao za 20 odsto, pa bi prihod trebalo da iznosi preko osam miliona dolara.

Srpsko voće za rusko tržišteVeliko interesovanje inostranih kupaca za voće iz gročanskog kraja. Prema podacima Privredne komore Srbije, izvoz ranog voća u Rusiju porastao za 20 odsto.

Trešnja je i ove godine dobro rodila, a voćari su ubrali i do 15 tona ploda po hektaru. Najbolje su prošli proizvođači iz okoline Grocke, koji imaju i najveći broj stabala s obzirom na veličinu poseda.

"Sa trešnjom smo dobro prošli, cena je dobra i kreće se od 150 do 280 dinara. Za Rusiju je otišlo 90 odsto", kaže Miroljub Matejić iz Ritopeka kod Grocke.

Voćari domaćim i inostranim kupcima nude i kajsiju. Najveći kupci dolaze iz Rusije, Kazahstana, Moldavije, a samo iz Ritopeka i drugih sela u opštini Grocka dnevno put Rusije odlazi desetak hladnjača. Cena kajsije, kako ističu proizvođači, nije se menjala nekoliko godina.

"Cena iznosi 60 dinara za kilogram, a kajsije odlaze za tržište Rusije, Moskve i Sankt Peterburga", kaže Lena Modirka iz Moldavije.

"Unazad pet-šest godina, od kako su u Ritopek došli Rusi, nemamo problema sa plasmanom trešnje i kajsije", kaže Momčilo Kolarević.

Kolarević ističe da čim izmere robu plaćaju je u gotovini.

U Privrednoj komori Srbije tvrde da se, u poređenju sa istim periodom lane, sada izvoze veće količine, po boljim cenama.

"Podaci pokazuju da je izvoz ranog voća u Rusku federaciju porastao za 20 odsto, pa bi prihod trebalo da iznosi preko osam miliona dolara", navodi Dejan Delić iz Privredne komore Srbije.

Dobro su rodile višnja i malina, a uskoro će početi i berba kupine, pa stručnjaci predviđaju da će izvoznici već za mesec, dva ponuditi kupcima zamrznute plodove.

To će biti i dodatni devizni priliv, pa se od izvoza ranog voća može očekivati i veći udeo u ukupnom izvozu agrara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik