Suša utiče na pripreme za setvu

Bez autora
Sep 17 2012

Ovogodišnja suša donela je velike glavobolje poljoprivrednicima. Rod je umanjen, pa su mnogi na gubitku. Ono što ih sada brine, jeste kako da obave jesenju setvu. Najvažnije je da pravilno pripreme zemljište. Kako će proizvođači zemlju pripremiti za setvu, zavisi od vrste zemljišta, ali i od mašina koje poseduju. Donedavno, podrazumevalo se da se najpre ore, pa tanjira. U ovako sušnim godinama čini se da to nije pravo rešenje. Razlog je što se prilikom oranja odvaljuju velike grudve, koje je kasnije teško usitniti. Takvom zemljištu ni kiša ne znači mnogo. Pokazalo se i da izuzetno suva zemlja uništava i najsavremenije plugove. Direktor proizvodnje PKB korporacije Ratko Tomić kaže da dolazi do lomova mašina, pojedini sklopovi na plugovima pucaju pa su bili prinuđeni da preskaču te površine. Da bi se u ovako ekstremnim godinama, kad je suša velika, zemlja pravilno pripremila za jesenju setvu potrebno je primeniti nove tehnologije. To znači da se umesto klasičnog oranja pređe na konzervacijski način obrade zemlje - tanjiračama ili nekim novim mašinama.

Suša utiče na pripreme za setvuU sušnoj godini je potrebno koristiti nove tehnologije kako bi se zemlja pravilno pripremila za jesenju setvu. Osim pravilne pripreme, važno je odabrati i pravo seme i veštačko đubrivo.

Ovogodišnja suša donela je velike glavobolje poljoprivrednicima. Rod je umanjen, pa su mnogi na gubitku. Ono što ih sada brine, jeste kako da obave jesenju setvu. Najvažnije je da pravilno pripreme zemljište.

Kako će proizvođači zemlju pripremiti za setvu, zavisi od vrste zemljišta, ali i od mašina koje poseduju. Donedavno, podrazumevalo se da se najpre ore, pa tanjira. U ovako sušnim godinama čini se da to nije pravo rešenje. Razlog je što se prilikom oranja odvaljuju velike grudve, koje je kasnije teško usitniti. Takvom zemljištu ni kiša ne znači mnogo.

"To vam je isto kao kada biste sunđer stisli i stavili ga u posudu s vodom i izvadili sunđer kada ga pustimo u njemu ne bi bilo ništa. Zbijeno zemljište nema kapacitet za prijem vode", objašnjava Nikola Škrbić iz Poljoprivredne stručne službe u Pančevu.

Pokazalo se i da izuzetno suva zemlja uništava i najsavremenije plugove. Direktor proizvodnje PKB korporacije Ratko Tomić kaže da dolazi do lomova mašina, pojedini sklopovi na plugovima pucaju pa su bili prinuđeni da preskaču te površine.

Da bi se u ovako ekstremnim godinama, kad je suša velika, zemlja pravilno pripremila za jesenju setvu potrebno je primeniti nove tehnologije. To znači da se umesto klasičnog oranja pređe na konzervacijski način obrade zemlje - tanjiračama ili nekim novim mašinama.

"Nije pitanje da li hoćemo ili nećemo, mi moramo da pređemo na nov način rada, jer i zemljište se menja, sve je manje stajnjaka, biljnih ostataka, menja se struktura zemljišta tako da moramo da se prilagođavamo biljkama koje sejemo", kaže poljoprivrednik iz Omoljice Sava Lazarov.

Konzervacijskom obradom ostaci biljaka se raspoređuju na površini zemlje i tako sprečavaju da se ona zagreva i izgubi i ono malo preostale vlage. Ako se za pripremu zemlje koristi tanjirača, najbolje bi bilo da predusev za pšenicu bude suncokret. Tada može da se uštedi i do 40 odsto goriva i vremena za pripremu, a i rezultati su bolji.

"Jedne godine smo imali baš pola urađeno na klasičan način, plugom, a pola konzervacijskom obradom i bilo je za 20 odsto veći prinos na tanjirano nego na oran", kaže poljoprivrednik iz Omoljice Dragan Barajić.

Osim pravilne pripreme, važno je i odabrati pravo seme i veštačko đubrivo. Bez obzira na ekstremno visoke temperature koje smo ove godine imali, stručnjaci kažu da setvu ne treba pomerati. Najoptimalnije bi bilo da se pšenica poseje između 1. i 10. oktobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik