Veći rod jagoda, višanja, malina...

Bez autora
Jul 13 2014

U Srbiji će ove godine biti veći rod jagoda, višanja, malina i jabuka, a štete koje su poplave nanele povrću minimalne su, zahvaljujući presađivanju. U toku je berba višanja, jagoda i malina, dok jabuke tek treba da dođu na red. Evica Mihaljević iz asocijacije Plodovi Srbije kaže da su vremenske prilike sa dosta kiše i vlage najviše pogodile jagode, jer je reč o osetljivoj prizemnoj biljci i podbacila je kvalitativno i količinski. Rod jagode je između 7.000 i 8.000 tona, a procenjuje se da će proizvodnja višnje biti za 10 do 15 odsto veća nego lane i očekuje se da će iznositi 90.000 do 100.000 tona, precizirala je Mihaljević. Procenjuje se i da će rod maline biti veći za 15 do 20 odsto i iznositi od 70.000 do 80.000 tona, rekla je Mihaljević, koja je napomenula da se ti podaci moraju uzeti sa rezervom jer je vreme "vrlo čudno, pa je dovoljna jedna dosta jedna loša vremenska prilika da sve to prepolovi". Ona je napomenula da je obrano 70 odsto višnje i 50 do 60 odsto maline.

Veći rod jagoda, višanja, malina...U Srbiji će ove godine biti veći rod jagoda, višanja, malina i jabuka, a štete koje su poplave nanele povrću minimalne su, zahvaljujući presađivanju.

U toku je berba višanja, jagoda i malina, dok jabuke tek treba da dođu na red.

Evica Mihaljević iz asocijacije Plodovi Srbije kaže da su vremenske prilike sa dosta kiše i vlage najviše pogodile jagode, jer je reč o osetljivoj prizemnoj biljci i podbacila je kvalitativno i količinski.

Rod jagode je između 7.000 i 8.000 tona, a procenjuje se da će proizvodnja višnje biti za 10 do 15 odsto veća nego lane i očekuje se da će iznositi 90.000 do 100.000 tona, precizirala je Mihaljević.

Procenjuje se i da će rod maline biti veći za 15 do 20 odsto i iznositi od 70.000 do 80.000 tona, rekla je Mihaljević, koja je napomenula da se ti podaci moraju uzeti sa rezervom jer je vreme "vrlo čudno, pa je dovoljna jedna dosta jedna loša vremenska prilika da sve to prepolovi". Ona je napomenula da je obrano 70 odsto višnje i 50 do 60 odsto maline.

Berba jabuka još nije pocela, aIi se procenjuje da će rod tog voća takođe biti veći, između 250.000 i 270.000 tona, navela je Mihaljević.

Osvrnuvši se na poplave koje su tokom maja pogodile Srbiju, Mihaljević je rekla da je stradao deo voća oko Krupnja i Loznice, ukazavši da je to mali udeo u ukupnoj proizvodnji.

Kada je reč o izvozu, Mihaljević je rekla da je za prvih šest meseci iz Srbije na strana tržišta plasirano 5.200 tona jagode, 41.000 tona jabuka i 3.500 tona trešanja. Ona je precizirala da se navedeni podaci odnose na izvoz jabuke prošlogodišnjeg roda jabuka, pa je dobro što je obezbeđen kontinuitet do novog roda.

Ona je ukazala da Srbija izveze od 50 do 80 odsto proizvodnje voća, zbog čega smo uslovljeni situacijom na tržištu Evrope, odnosno Rusije.

Povrća je izvezeno 18.000 tona, a ta količina će biti mnogo veća, s obzirom da naš pravi izvoz počinje u junu, i to do oktobra, kazala je Mihaljević, ukazavši na neophodnost povećanja proizvodnje ranog povrća kako bi se bar supstituisao njegov uvoz u prvoj polovini godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik