Šeširi "begej" osvajaju svet

Bez autora
Nov 27 2016

Šeširi su se stvarali i zastarevali, pronalazili i gubili, obnavljali i izmišljali, čuvali i propadali, uvek beskrajno savremeni u promenljivosti, ili kao večiti povratnici novog, kaže dr Miroslava Lukić Krstanović, iz Etnografskog instituta SANU, povodom izložbe "Moda šešira", koja je otvorena u zrenjaninskom Narodnom muzeju. Autorka izložbe je Aleksandra Jovanović, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, a ova izložba je rezultat njenog trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata u Srbiji, posebno u Šapcu. Rasvetljava fenomen ovog nekad neizostavnog dela odeće i odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale.

Šeširi "begej" osvajaju svetŠeširi su se stvarali i zastarevali, pronalazili i gubili, obnavljali i izmišljali, čuvali i propadali, uvek beskrajno savremeni u promenljivosti, ili kao večiti povratnici novog - kaže dr Miroslava Lukić Krstanović, iz Etnografskog instituta SANU, povodom izložbe "Moda šešira", koja je otvorena u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

Autorka izložbe je Aleksandra Jovanović, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, a ova izložba je rezultat njenog trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata u Srbiji, posebno u Šapcu. Rasvetljava fenomen ovog nekad neizostavnog dela odeće i odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale.

Pored klasične muzejske postavke, na kojoj su izloženi modeli ženskih i muških šešira nošenih dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, kroz ambijentalne celine na izložbi predstavljeni su modiski salon i šeširdžijska radionica. Pošto je interaktivna, poput prethodnih gostovanja u nekoliko gradova Srbije, i posetioci u Zrenjaninu imaju priliku da probaju pojedine modele. Posebna draž su saznanja o čuvenoj fabrici "Begej", zbog koje je Zrenjanin bio jugoslovenska prestonica šešira. Malo je poznato da šeširi "begej" i danas osvajaju svet, ali iz Rume...

- Izradom ženskih šešira bavile su se modistkinje. Krajem 19. i početkom 20. veka, one su kod nas uglavnom prodavale uvozne, potpuno opremljene šešire, ili ih popravljale i prerađivale. Prva modistkinja u Šapcu bila je Katarina Vasić 1889. godine, a između dva svetska rata bilo je devet modiskih radnji, u kojima su se izrađivali šeširi i obučavali učenici. Zanimljiv je podatak da je u periodu od 1933. do 1943. godine 17 devojčica izašlo na kalfenski ispit i steklo zvanje modiske pomoćnice. Ali, samo jedna je položila majstorski ispit, postala modistkinja i otvorila svoju radnju - iznosi Aleksandra Jovanović.

Za razliku od modiskog zanata, čiji je proizvod isključivo ženski šešir, šeširdžije su se bavile izradom muških šešira. Zanatska izrada zasnovana je u Srbiji sredinom 19. veka, ali vrlo brzo bila je ugrožena uvozom industrijski proizvedenih šešira - konstatuje Katarina Vasić, autorka "Mode šešira". Najkarakterističniji muški modeli bili su cilinder i polucilinder, a među markama isticali su se "albertini", "borsalino", "pikadili", "feraro", "boston"...

- Šeširi su bili u modi do Drugog svetskog rata. Posle 1945. počeli su da nestaju kao obeležje građanskog društva i ustupaju mesto novom modnom sistemu - kapama, kačketima i beretkama. Šeširi su zatim još decenijama uglavnom stizali iz zrenjaninskog "Begeja". Poslednja šeširdžijska radnja u Šapcu Matije Radoša i njegovog sina Luke zatvorena je 2005, nakon pola veka postojanja - iznosi Aleksandra Jovanović.

Njena koleginica Branka Babić, etnolog iz zrenjaninskog muzeja, obogatila je izložbu pričom o "Begeju", jedinstvenoj fabrici na prostoru nekadašnje Jugoslavije, koja je postala brend u svetu šešira, ali i obeležje grada Zrenjanina. U Melencima ju je krajem 19. veka osnovao Ivan Dragan, koji je brzo proširio delatnost i već pre Prvog svetskog rata otvorio filijale u Novom Bečeju, Beodri i okolnim mestima.

Krajem tridesetih godina, Fabrika šešira "Braća Dragan" zapošljavali su oko 300 radnika i dnevno izrađivali 300 tuceta tuljaka! Zajedno sa šeširima, izvozili su ih u mnoge evropske zemlje, gde su zbog kvaliteta postali prepoznatljivi i nezaobilazni u kupovini. Zbog dobrog glasa i vrhunskog poslovanja, odlikovani su titulom kraljevskog dvorskog liferanta. Po podatku iz 1939, fabrika je tada imala godišnju produkciju od 700.000 šešira i 500.000 tuljaka!

- Konfiskovana je 1945. u korist države FNRJ i prvo je radila u sklopu fabrike tepiha "Proleter", menjajući zatim vlasnika i ime više puta. Izdvaja se 1951. godine kao samostalno preduzeće, koje šešire prodaje u sopstvenim prodavnicama, u svim republikama - od Triglava do Vardara, ali i izvozi u ceo svet. Integrisala se 1962. sa vršačkom fabrikom šešira "Uča", 1962. dobija ime "Begej" i sve do devedesetih godina predstavlja renomiranog proizvođača u tekstilnoj branši Jugoslavije - navodi Babić.

Vaskrsao

Nažalost, tranzicija je došla glave i "Begeju", koji se 2005. našao u stečaju. Kao feniks, vaskrsao je 2013. zahvaljujući beogradskoj "Kapital grupi", koja je otkupila pogone u Zrenjaninu s namerom da obnovi proizvodnju tuljaka i šešira. To je, ipak, godinu dana kasnije učinila u Rumi, gde je izgradila novu fabriku. "Kapital grupa" zaštitila je vuneni filcani tuljak fabrike "Begej". Sa stogodišnjom tradicijom, sada ga kao robnu marku "begej hat", prodaje širom sveta, a uskoro će biti u ponudi u Velikoj Britaniji i Belgiji.

Kopije iz Kine?!

Prema neproverenim informacijama bivšeg menadžmenta, deo mašina iz "Begeja" završio je u Kini, gde proizvode modele šešira koji su svojevremeno izrađivani u Zrenjaninu! O kakvom se brendu radi, možda najbolje govori činjenica da mnogi turisti uzaludno traže u Zrenjaninu prodavnicu gde bi kupili čuveni šešir. Nedavno je član delegacije iz ruskog okruga Noginska, domaćinima u Zrenjaninu s ponosom pokazao šešir "begej" koji nosi decenijama! Poželeo je da kupi novi, ali uzalud...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik