Dobro vino za veći izvoz

Bez autora
Oct 01 2013

Vinogradari su zadovoljni kvalitetom ubranog grožđa, pa se nadaju da će i vino biti dobro. Vino i dalje više uvozimo, nego što prodajemo inostranim kupcima. Da bi se lakše prodavalo na stranom tržištu, najavljuje se udruživanje vinara. Do kraja berbe biće ubrano oko 350 hiljada tona grožđa, a očekuje se proizvodnja milion i po hektolitara vina. Grožđe bi ove godine trebalo da bude kvalitetno. Prošle godine bilo je problema sa kiselinama, kao i sa viškom šećera u nekim sortama. Vina bi bila kvalitetnija, punija, izraženijeg mirisa i ukusa da se na lozi proređuju grozdovi. Proizvođači nerado proređuju grozdove po čokotu da bi dobili što više vina i tako više zaradili. U svetu je praksa da se na čokotu ostave samo dva, tri kilograma grožđa da bi vina bila vrhunska. Naravno, ona su višestruko skuplja, ali ih je lakše ponuditi inostranom tržištu.

Dobro vino za veći izvozIzvoz vina iz Srbije i dalje manji od uvoza. Vinogradari zadovoljni kvalitetom ubranog grožđa ove godine, a najavljuju i udruživanje radi lakšeg izlaska na strana tržišta.

Vinogradari su zadovoljni kvalitetom ubranog grožđa, pa se nadaju da će i vino biti dobro. Vino i dalje više uvozimo, nego što prodajemo inostranim kupcima. Da bi se lakše prodavalo na stranom tržištu, najavljuje se udruživanje vinara.

Do kraja berbe biće ubrano oko 350 hiljada tona grožđa, a očekuje se proizvodnja milion i po hektolitara vina.

Josif Nedin iz Gudurice kod Vršca kaže da bi grožđe ove godine trebalo da bude kvalitetno i napominje da je prošle godine bilo problema sa kiselinama, kao i sa viškom šećera u nekim sortama.

"Šećer se kretao u zavisnosti od sorte od 19,5 do 22 - 23 procenta", navodi Nedin.

Vina bi bila kvalitetnija, punija, izraženijeg mirisa i ukusa da se na lozi proređuju grozdovi.

Miodrag Kertes iz Enološke stanice "Vršac" kaže da proizvođači nerado proređuju grozdove po čokotu da bi dobili što više vina i tako više zaradili.

U svetu je praksa da se na čokotu ostave samo dva, tri kilograma grožđa da bi vina bila vrhunska. Naravno, ona su višestruko skuplja, ali ih je lakše ponuditi inostranom tržištu.

Pre tri godine izvezli smo vina u vrednosti od oko deset miliona evra, 2011. izvoz je premašio 12 miliona, a prošle godine je bio oko 16,5 miliona evra.

Milutin Stojšić iz Gudurice kod Vršca već pet godina izvozi vino na rusko tržište - redovno dobija 50 odsto avansa, a ostatak najkasnije 30 dana po obavljenom poslu, vrednog oko 70 hiljada evra.

"Taj izvoz je nama dobro došao zbog načina plaćanja koji imamo u Srbiji, a znamo kakav je, da naplaćujemo posle šest, sedam meseci. Imamo jako veliku podršku od strane kupca iz Rusije", ističe Stojšić.

Zato se članovi Udruženja vinogradara i vinara okreću sigurnijem poslu.

Gvozden Radenković iz Udruženja vinogradara i vinara napominje da proizvođači iz ovog udruženja pokušavaju da se probiju na tržišta bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

"Naše udruženje započelo je akciju da se vinari udruže i da zajednički, sa nekim većim količinama pokušaju da izađu na ta dva tržišta", kaže Radenković.

Godinama više uvozimo vina nego što ih prodajemo na inostrano tržište.

Samo prošle godine, za uvoz vina dato je 42 miliona dolara, dvostruko više nego za izvezeno vino.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik