Nove tehnologije za pokretanje “zelene ekonomije”

Bez autora
Sep 09 2012

Pokretanje “zelene ekonomije” s povećanjem ekonomske krize u Srbiji sve više dobija na značaju, jer se na ovaj način stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta. Grad Beograd daje doprinos realizacijom projekta primene novih tehnologija u tretiranju otpadne plastike (PET ambalaže). Ovaj dugoročni, istraživačko-razvojni projekat ima za cilj da se primenom hemijskog razlaganja dobiju mnogo kvalitetnije sirovine za izradu proizvoda koji i te kako mogu da imaju komercijalnu vrednost. Za razliku od poznatih procesa reciklaže koji se baziraju na mehaničkom tretiranju otpadne plastike, pri čemu se dobija reciklat mnogo manje vrednosti i kvaliteta od polazne sirovine, ovde je reč o hemijskom tretmanu. Otpadna plastika ovakvim tretmanom razlaže se na gradivne komponente, koje se mogu dalje koristiti za najrazličitije svrhe, pa i za dobijanje identične polazne sirovine.

Nove tehnologije za pokretanje “zelene ekonomije”Pokretanje “zelene ekonomije” s povećanjem ekonomske krize u Srbiji sve više dobija na značaju, jer se na ovaj način stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Grad Beograd daje doprinos realizacijom projekta primene novih tehnologija u tretiranju otpadne plastike (PET ambalaže).

Ovaj dugoročni, istraživačko-razvojni projekat ima za cilj da se primenom hemijskog razlaganja dobiju mnogo kvalitetnije sirovine za izradu proizvoda koji i te kako mogu da imaju komercijalnu vrednost.

Za razliku od poznatih procesa reciklaže koji se baziraju na mehaničkom tretiranju otpadne plastike, pri čemu se dobija reciklat mnogo manje vrednosti i kvaliteta od polazne sirovine, ovde je reč o hemijskom tretmanu. Otpadna plastika ovakvim tretmanom razlaže se na gradivne komponente, koje se mogu dalje koristiti za najrazličitije svrhe, pa i za dobijanje identične polazne sirovine.

Kao rezultat prve faze dobijeni su sledeći proizvodi: alkidne smole, koje se koriste za površinsku zaštitu – premazi, boje, lakovi, zatim zasićene i nezasićene poliestarske smole, a to su razne vrste takozvane “tvrde plastike” i nekoliko kompozitnih materijala na njihovoj bazi, poput sunđera i lepka za parket.

Na ovaj način grad Beograd se na konkretan način aktivno uključuje u pokretanje “zelene ekonomije”, čija je suština da se pomoću projekata zaštite životne sredine stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta, što je upravo osnovni cilj ovog poduhvata, rekao je zamenik gradskog sekretara za zaštitu životne sredine Dragoslav Budimirović.

Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o održivom razvoju “Rio + 20”, koja je održana u junu ove godine, jedna od ključnih tema je bila upravo “zelena ekonomija”, a Srbija je predstavila Studiju o zelenoj ekonomiji i održivom rastu, što potvrđuje čvrstu opredeljenost države ka održivoj proizvodnji i potrošnji.

U završnom dokumentu konferencije “Budućnost koju želimo” koncept “zelene ekonomije” po prvi put je prepoznat u dokumentu ovakvog značaja kao sredstvo za realizaciju održivog razvoja koji obuhvata tri komponente - životnu sredinu, društvo i ekonomiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik