Podjela regresiranog dizela krajem mjeseca

Bez autora
Mar 20 2019

Isporuka regresiranog dizel-goriva, koje poljoprivrednici u Srpskoj plaćaju po cijeni nižoj od maloprodajne za 0,60 KM po litru, počinje krajem mjeseca, a ratari ističu da “plavi dizel” stiže u pravo vrijeme jer se užurbano pripremaju za proljećnu sjetvu. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su podjelu regresiranog dizela tempirali za kraj marta jer u tom periodu počinje proljećna sjetva. Jedan od prioritetnih zadataka u našem radu je vođenje odgovorne politike prema domaćim proizvođačima, tako da će ove, kao i prethodnih godina, poljoprivrednici “plavi dizel” dobiti u optimalno vrijeme kako bi troškovi sjetve bili manji, istakli su u resornom ministarstvu.

Podjela regresiranog dizela krajem mjesecaIsporuka regresiranog dizel-goriva, koje poljoprivrednici u Srpskoj plaćaju po cijeni nižoj od maloprodajne za 0,60 KM po litru, počinje krajem mjeseca, a ratari ističu da “plavi dizel” stiže u pravo vrijeme jer se užurbano pripremaju za proljećnu sjetvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su podjelu regresiranog dizela tempirali za kraj marta jer u tom periodu počinje proljećna sjetva.

- Jedan od prioritetnih zadataka u našem radu je vođenje odgovorne politike prema domaćim proizvođačima, tako da će ove, kao i prethodnih godina, poljoprivrednici “plavi dizel” dobiti u optimalno vrijeme kako bi troškovi sjetve bili manji - istakli su u resornom ministarstvu.

Naveli su da je javni poziv za distributere nafte i naftnih derivata u Srpskoj koji su željeli da učestvuju u prodaji regresiranog dizel-goriva zatvoren te da je prije isporuke goriva ostalo samo da potpišu sporazum o saradnji sa distributerima.

- Spisak ovlašćenih benzinskih pumpi objavićemo na internet stranici ministarstva, nakon čega zvanična isporuka goriva može da počne. Očekujemo da će to biti krajem mjeseca, najvjerovatnije 30. marta - naveli su u resornom ministarstvu. Pojasnili su da pravo na regresirani dizel imaju registrovani poljoprivredni proizvođači te da je gorivo namijenjeno za potrebe proljećnih i jesenjih radova u ovoj godini.

- Maksimalna količina goriva koju poljoprivrednici mogu preuzeti sa benzinskih pumpi po nižim cijenama je 100 litara po hektaru zemljišta - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i naveli da je za podjelu “plavog dizela” prethodnih godina iz agrarnog budžeta u prosjeku izdvajano oko sedam miliona KM.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da “plavi dizel” stiže u pravo vrijeme jer se radovi u polju polako zahuktavaju.

- Ratari sa pripremom zemljišta i sadnjom žitarica kreću od sredine aprila, a mi smo već neke kulture zasadili. Prije 15 dana su nam isplaćeni podsticaji za proizvedeno i prodato povrće i taj novac nam je veliki vjetar u leđa za novi ciklus proizvodnje. Sve ćemo uložiti u sjetvu kako bismo ostvarili veću proizvodnju. Veoma smo zadovoljni podrškom resornog ministarstva - rekao je Mastalo i podsjetio da poljoprivrednici u FBiH ne dobijaju “plavi dizel”.

Jeftinije gorivo za poljoprivrednika iz Lijevče polja Duška Banjca od velike je pomoći naročito ovog proljeća jer planira da žitarice i povrće zasije na desetak hektara.

- Regresirano gorivo će mi dobro doći jer je proljećna sjetva ove godine skuplja za oko 15 odsto nego lani. Repromaterijal je značajno poskupio, kao i sjemenski krompir i luk, jer je lani podbacio rod u cijeloj Evropi - naveo je Banjac.

Isplata podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je od 71 milion KM podsticaja za prošlu godinu već isplaćeno oko 62,5 miliona KM, istakavši da će u narednim danima isplata biti intenzivirana s obzirom na to da dolazi proljećna sjetva.

On je naveo da je “karpo” softver, koji je juče prezentovan domaćim poljoprivrednicima, jedinstven sistem u regionu koji će doprinijeti manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima, jer će proizvođačima omogućiti da dobiju pravovremene informacije na osnovu kojih će moći zaštititi zasade od biljnih bolesti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik