Rusi grade vetrenjače u Srbiji

Bez autora
Sep 07 2012

Rusi planiraju da u Srbiji prave vetrenjače, a Naftna industrija Srbije, koja je u većinskom ruskom vlasništvu, ima ambicije da bude lider i u energetici. U planiranoj strategiji predviđena je izgradnja dva postrojenja vetrenjača, ali i razvoj nekonvencionalnih resursa koji bi značajno povećali rezerve gasa i nafte. Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko nedavno je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predstavio plan, prema kojem će se ta kompanija osim proizvodnje nafte, orijentisati i na proizvidnju energije. Kravčenko je želio da pre zvaničnih razgovora sa Vladom Srbije dobije podršku Nikolića za projekte koje namerava da realizuje NIS-ov blok energetike. NIS bi uložio oko 400 miliona evra u razvoj ekoloških projekata. Kravčenko je Nikoliću predstavio i plan alternativnih projekata proizvodnje energije, koji bi ove godine počeo da se realizuje i bio bi završen u narednih osam godina.

Rusi grade vetrenjače u SrbijiRusi planiraju da u Srbiji prave vetrenjače, a Naftna industrija Srbije, koja je u većinskom ruskom vlasništvu, ima ambicije da bude lider i u energetici.

U planiranoj strategiji predviđena je izgradnja dva postrojenja vetrenjača, ali i razvoj nekonvencionalnih resursa koji bi značajno povećali rezerve gasa i nafte, prenose mediji.

Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko nedavno je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predstavio plan, prema kojem će se ta kompanija osim proizvodnje nafte, orijentisati i na proizvidnju energije.

Kravčenko je, kako navode beogradski mediji, želio da pre zvaničnih razgovora sa Vladom Srbije dobije podršku Nikolića za projekte koje namerava da realizuje NIS-ov blok energetike.

Kravčenko je naveo da bi NIS uložio oko 400 miliona evra u razvoj ekoloških projekata.

On je Nikoliću predstavio i plan alternativnih projekata proizvodnje energije, koji bi ove godine počeo da se realizuje i bio bi završen u narednih osam godina.

NIS namerava da se uključi i u proizvodnju energije pomoću čvrstog goriva, kao i da učestvuje u tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca, s obzirom da je u Aleksincu najveće nalazište u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik