DZS: godišnja stopa inflacija u travnju 0,6 posto

Bez autora
May 16 2010

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u odnosu na ožujak u prosjeku porasle za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine više za 0,6 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 1,4 posto. Stopa inflacije na godišnjoj razini tako je u travnju smanjena u odnosu na stopu iz ožujka za 0,3 postotna boda, sa 0,9 posto u ožujku na 0,6 posto u travnju. Po podacima DZS-a, na porast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini najviše su utjecale cijene odjeće i obuće koje su u ožujku u odnosu na travanj porasle za 4,6 posto, a statističari to objašnjavaju pojavom proljetno-ljetnih kolekcija na tržištu. U travnju su u odnosu na ožujak porasle i cijene prometa i to za 0,9 posto, a razlog tomu je rast cijena goriva. Na mjesečnoj se razini bilježi i rast cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,3 posto te cijene prehrane i bezalkoholnih pića za 0,1 posto.

DZS: godišnja stopa inflacija u travnju 0,6 postoCijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u odnosu na ožujak u prosjeku porasle za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine više za 0,6 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 1,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Stopa inflacije na godišnjoj razini tako je u travnju smanjena u odnosu na stopu iz ožujka za 0,3 postotna boda, sa 0,9 posto u ožujku na 0,6 posto u travnju.

Po podacima DZS-a, na porast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini najviše su utjecale cijene odjeće i obuće koje su u ožujku u odnosu na travanj porasle za 4,6 posto, a statističari to objašnjavaju pojavom proljetno-ljetnih kolekcija na tržištu.

U travnju su u odnosu na ožujak porasle i cijene prometa i to za 0,9 posto, a razlog tomu je rast cijena goriva.

Na mjesečnoj se razini bilježi i rast cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,3 posto te cijene prehrane i bezalkoholnih pića za 0,1 posto.

Istodobno su pak cijene komunikacija u travnju u odnosu na ožujak smanjene u prosjeku za 0,7 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja niže su za 0,3 posto, rekreacije i kulture za 0,2 posto, a cijene ugostiteljskih usluga niže su za 0,1 posto.

Cijene alkoholnih pića i duhana, potom zdravstva, obrazovanja te ostalih dobara i usluga u travnju su u prosjeku ostale na razini cijena iz ožujka.

Na godišnjoj razini najveći se rast bilježi kod cijena prometa koje su u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine više za 6,8 posto. Pritom su najviše, za 20,2 posto, porasle cijene goriva i maziva za osobna vozila, a rast za 15,2 posto bilježe i cijene upotrebe prometnih sredstava.

Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva na godišnjoj su razini porasle za 5,9 posto, a na to su najviše utjecale cijene tekućih goriva i plina - cijene tekućih goriva u travnju ove godine više su za čak 34,7 posto nego u travnju prošle godine, dok su cijene plina više za 19,6 posto.

Statistika rast cijena na godišnjoj razini bilježi i kod cijena zdravstva (2,8 posto), ugostiteljskih usluga (2,4 posto), ostalih dobara i usluga (2,1 posto), rekreacije i kulture (1,7 posto) te obrazovanja (1,5 posto).

Najveći pad cijena na godišnjoj razini statistika registrira kod cijena odjeće i obuće koje su u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine u prosjeku niže za 3,8 posto te kod cijena prehrane i bezalkoholnih pića koje su niže za 3 posto.

U travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bile su niže i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje i to za 0,8 posto, komunikacija za 0,7 posto te alkoholnih pića za 0,6 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik