Da li je ETIAS najjeftiniji dokument za putovanja

Bez autora
Mar 22 2023

Putnici iz više od 60 zemalja sveta za otprilike godinu dana će imati obavezu da podnesu zahtev za odobrenje putovanja kako bi ušli u šengensku zonu.

Evropska unija na ovom projektu – Evropskom sistemu putnih informacija i autorizacija (ETIAS) – radi od 2016. godine, a očekuje se da će on konačno stupiti na snagu sredinom 2024. godine.

Kako prenosi portal „Šengen viza info” mnogi putnici širom sveta nisu baš zadovoljni zbog toga što će imati još jedan trošak prilikom prelaska granice. Iako je EU više puta objašnjavala da je razlog veća bezbednost i bolja kontrola ljudi koji putuju, britanski mediji su ih često optuživali za uvođenje ETIAS-a, čak i kao osvetu zbog izlaska iz EU. Inače, od sledeće godine će ovakvu obavezu imati oko 1,4 milijarde građana. Inače iako se često upotrebljava reč viza, ne radi se o vizi, jer se ovaj dokument mnogo razlikuje od vize. Kako prenosi ovaj portal, EU nije prva koja je uvela zahtev za odobrenjem putovanja na svojoj teritoriji, jer se takav sistem sprovodi i u drugim zemljama, a u prilog ETIAS-u, kažu, ide i to da je najjeftiniji od svih sličnih dokumenata koje putnici moraju da imaju. Tako kažu da će evropski ETIAS koštati sedam evra, dok sličan dokument za autorizaciju putovanja SAD (ESTA) košta 21 dolar ili gotovo 20 evra. Ovo odobrenje je do prošle godine koštalo 14 dolara i poskupelo je u međuvremenu bez bilo kakvog objašnjenja, navode. Novi Zeland takođe ima sličan sistem koji važi dve godine i košta oko 11 evra, dok je skuplji ukoliko se kupuje ili popunjava na samoj granici. Za Australiju ovaj dokument staje oko 13 evra, a još se očekuje i sistem autorizacije putovanja u Veliku Britaniju, za koji se ne zna koliko će koštati. Britanske vlasti su, prema pisanju ovog portala, najavile da će uskoro saopštiti koliko će koštati njihova „viza”, a za sada je poznato da će vredeti dve godine. Poznato je da se ovaj sistem uvodi od novembra ove godine za državljane Katara, a u februaru 2024. godine za državljane Bahreina, Jordana, Kuvajta, Omana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Još se ne zna kada će građani EU morati da se prijavljuju za ovaj dokument pre putovanja u Veliku Britaniju, ali se očekuje da će to biti do kraja sledeće godine. Kada je reč o našim građanima, kao i svi ostali sa zapadnog Balkana koji nemaju vize, imaće obavezu samo da se prijave preko ETIAS-a i neće imati nikakvih administrativnih prepreka za putovanje u Evropsku uniju. Odobrenje će koštati sedam evra i to će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za više ulazaka. Podnosioci prijava mlađi od 18 i stariji od 70 godina biće oslobođeni ove naknade. Putnici koji ne mogu da se prijave, bilo zbog starosti, nivoa pismenosti ili pristupa informacionim tehnologijama itd., moći će da podnesu svoju prijavu preko trećeg lica. Kada ovaj sistem stupi na snagu, primeniće se grejs period od najmanje šest meseci, tokom kog neće biti obaveze da se poseduje važeće odobrenje za putovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik