Turistička siva zona 350 miliona

Bez autora
May 13 2012

Predstavnici Crnogorskog turističkog udruženja očekuju da Vlada do četvrtka zakaže vanrednu sjednicu Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone. Na dnevnom redu trebalo bi da bude problem privremenih objekata. Država zbog sive ekonomije gubi ogroman novac, te to šteti i poreskim obveznicima i imidžu države. Crnogorsko turističko udruženje apelovalo je na Vladu i na organe lokalne uprave da im pomognu da riješe problem koji između ostalog ugrožava i poreske obveznike Crne Gore. Na osnovu mojih saznanja između 300 i 350 miliona godišnje se prometuje u turizmu a da nije nigdje registrovano. Samo PDV od tih 350 miliona pa to je skoro jedan tunel Sozina - 70 miliona gubi država zbog te sive zone i takvog prometovanja usluga u našem turizmu.

Turistička siva zona 350 milionaPredstavnici Crnogorskog turističkog udruženja očekuju da Vlada do četvrtka zakaže vanrednu sjednicu Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone.

Na dnevnom redu trebalo bi da bude problem privremenih objekata. Predsjednik udruženja Žarko Radulović kaže za radio Antena M da država zbog sive ekonomije gubi ogroman novac, te da to šteti i poreskim obveznicima i imidžu države.

Crnogorsko turističko udruženje apelovalo je na Vladu i na organe lokalne uprave da im pomognu da riješe problem koji između ostalog ugrožava i poreske obveznike Crne Gore.

„Na osnovu mojih saznanja između 300 i 350 miliona godišnje se prometuje u turizmu a da nije nigdje registrovano. Samo PDV od tih 350 miliona pa to je skoro jedan tunel Sozina - 70 miliona gubi država zbog te sive zone i takvog prometovanja usluga u našem turizmu."

 Zato su predstavnici turističkog udruženja od Vlade tražili da zakaže vanrednu sjednicu Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone. No, odgovor još čekaju kaže Radulović:

„Nije zakazana još ali rok je četvrtak, međutim ako budemo odgovor čekali i dan duže nećemo praviti problem- nijesmo formalisti. Međutim mi imamo još jedan zahtjev a to je tačka da sjednica bude otvorena za javnost u suprotnom nećemo učestvovati u radu."

Efekti ne rješavanja problema privremenih objekata, smatra Radulović, ugrožavaju poslovanje registrovanih objekata ali i ukupan imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

„Mi smo lani po osnovu PDV-a platili 882 hiljade eura, znači pola od te sume koju prihoduje Budva od privremenih objekata. A gdje su ostali hoteli... pa to su značajno veće cifre. A bile bi još veće da nema privremenih objekata jer oni značajan dio novca koji bi se potrošio u legalnim objektima gdje plaćamo sve mi bi na taj promet platili PDV pa bi se u budžet slilo značajno više novca."

Radulović tvrdi da samo Budva godišnje gubi pet miliona eura zato što ima privremene objekte. Iz Turističkog udruženja izričiti su - traže trajno rješavanje problema u suprotnom ne isključuju radikalne poteze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik